Even voorstellen: Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

Zet de wekker om half zes…

Albert Heijn mailde me een brief: vanaf aanstaande maandag 23 maart ben ik om zeven uur ’s morgens welkom in de supermarkt. Een uur lang kan ik dan samen met andere ouderen, rustig en ongestoord door haastige jongere klanten, mijn boodschappen doen. De schappen zijn allemaal tot de nok toe gevuld, want die zijn net ervoor door de vakkenvullers onder handen genomen. Nergens hoestende jeugdigen om ons heen, dus een minimum aan besmettingsgevaar. Al het personeel komt een uur eerder, want normaal gaan de winkels pas om acht uur open.

Je zou zeggen: chapeau voor Albert Heijn.

Maar niks ervan. Henk Krol van 50Plus en de Algemene Ouderenbond, ANBO, staan op hun achterste benen. ‘Schandelijke stigmatisering van ouderen’ en ‘Onze telefoon staat roodgloeiend van de angstige en boze ouderen’,  roepen Krol en Liane den Haan van de ANBO op hoge toon. ‘Wij zijn met stomheid geslagen, dit wakkert de angst onder ouderen aan’. De katholieke en protestantse ouderenbond KBO-PCOB heeft even langer nagedacht en vindt het een prima idee, alleen zet men wel even vraagteken bij het vroege uur, maar verder: ‘Hartelijk dank, Albert Heijn, we zijn er blij mee’.

Vroeg

Laat ik me door Albert Heijn zo vroeg het bed uitjagen? Dat is de vraag. Maar geen nood, ouderen die geen zin hebben in het vroege winkelen, zijn van harte welkom op alle andere tijden. Het is namelijk geen plicht om zo vroeg te komen, het is een vriendelijk aanbod, mede gedaan omdat uit onderzoek blijkt dat ouderen ’s ochtends sowieso de eerste klanten van Albert Heijn zijn.

Krol en de ANBO lijken niet te beseffen dat het plan van Albert Heijn geen gebod maar een vrijblijvend aanbod is. Zij doen alsof hun kiezers en leden per se om 7 uur de supermarkt moeten betreden. Waaraan ze in hun boze commentaren verder voorbij gaan, is het feit dat ouderen tijdens dit vroege winkelen minder besmettingsgevaar lopen. Bovendien treffen ze rustige winkels zonder lege schappen aan.

Scootmobiel

Nu hoop ik wel van ganser harte dat de ouderen, die gebruik maken van dit speciale winkeluurtje, zich netjes zullen gedragen en hun scootmobielen en rollators niet zullen volstouwen met bergen wc-papier, pasta, tientallen potten bruine bonen en grootverpakkingen vitamine D.

Toch nog één vraag: zou dit speciale ouderen-winkeluurtje ook tussen 9 en 10 gehouden kunnen worden? In dat geval, graag wat voorraden achterhouden en die om vijf voor negen in de schappen leggen. Maar als dit op onoverkomelijke bezwaren stuit, kom ik om zeven uur.

Zet ik gewoon de wekker om half zes.