Zonder managers is er immers niets, menen zijzelf. Zij zien zichzelf als het uitverkoren volk. Om hen draait alles.

Zelfzorg voor ziekenhuismanagers

Commentaar

Het management van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort blijkt vooral goed voor zichzelf te zorgen in coronatijd. Deze leidinggevenden zitten er goed bij. En vooral veilig. Zíj wel…

De heren en dames managers hebben dezer dagen met succes hun (eerste) beschermende vaccinatie tegen het coronavirus in de wacht gesleept, meldde NRC-Handelsblad. Ze waren er als de kippen bij.

Schaarste

Verloskundigen en arts-assistenten van het ziekenhuis, evenals nog meer ziekenhuismedewerkers, niet. Jammer dan. Die stonden niet vooraan in de rij. Sommige visten achter het net, en hadden het nakijken bij de verdeling van de schaarste – want er waren hooguit 500 vaccins, terwijl er 600 interne aanvragen waren.

Hoe dat kan? Omdat het management toen de levering aangekondigd werd ‘zijn’ coronavaccins reeds had opgeëist en veilig gesteld. Zij wel. De medewerkers kregen die kans niet.

Boosheid

De boosheid van het medisch en verpleegkundig personeel daarover – ook verwoord in een brief aan de raad van bestuur – is volstrekt begrijpelijk. Het geeft werkelijk geen pas dat bestuurders en leidinggevenden zich onder dergelijke omstandigheden naar voren dringen. Zeker managers en bestuurders die niet in contact staan met patiënten, en dat zijn veruit de meeste in een ziekenhuisorganisatie, ook in het Meander Medisch Centrum.

In het geval ze toch op de werkvloer komen, ,,dan kunnen ze altijd anderhalve meter afstand houden”, meldt een bron die bij NRC Handelsblad de globale inhoud van de brief uit de doeken deed. Bovendien werken de meeste managers nu vanuit huis, stelt de krant vast.

Rijksoverheid

Landelijk werd er enige tijd terug voor gekozen dat vaccins primair moesten gaan naar verpleegkundigen en artsen in de acute zorg (zoals op de spoedeisende hulp, de intensive care-afdelingen etc.). Vanuit de ziekenhuizen werd – zodra de vaccins in zicht kwamen – druk uitgeoefend op de rijksoverheid om ,,als eerste verpleegkundigen van inenting te voorzien, ook al omdat het ziekteverzuim onder deze groep hoog is”.

Dat klinkt overtuigend, zorgzaam, ja bijna-nobel naar het personeel toe. Maar uiteindelijk blijkt in de praktijk dat sommige ziekenhuizen zelf hun prioriteiten te stellen en eerst voor ‘de top en de subtop’ gaan en in hun denken dan pas aan ‘het vloervolk’ toekomen. Zoals het ziekenhuis in Amersfoort en Baarn – met poliklinieken in Barneveld, Leusden, Bunschoten en Nijkerk.

Uitverkoren

Toch verbaast dit alles me niet. Het zit in de managementcultuur besloten om eerst voor de eigen gelederen te zorgen. Managers, ik heb ze in kuddes voorbij zien trekken, zien zichzelf toch vooral als de centrale factor van welke onderneming ook. Hooghartig, verheven, van alles verstand hebbend. De goeden niet te na gesproken. Zonder managers is er immers niets, menen zij oprecht. Zij zien zichzelf als het uitverkoren volk. Om hen draait alles.

Dat blijkt ook uit het ingefluisterde commentaar van de woordvoerder van het Amersfoortse ziekenhuis. Die reageert in de NRC namens het management dat het goed te verdedigen is dat Zij zijn gevaccineerd, omdat ,,ook zij dagelijks rondlopen op de afdeling en 24/7 werken. Als zij omvallen raakt dat ook de continuïteit van de zorg”, luidt de reactie.

Werkelijk… Een absolute gotspe!

Foto boven: PIXABAY,  foto onder: UNSPLASH