Wrang – Offers op de koop toe…

COMMENTAAR

Over enkele weken zullen wij aan de sterftecijfers en nieuwe ziekenhuisopnamen kunnen aflezen dat dit weekeinde letterlijk een zwart weekeind was. A Black Friday, Saturday and Sunday, een gitzwarte vrijdag, zaterdag en zondag. Gelokt door deze enige jaren geleden uit Amerika overgewaaide koopjesgekte negeerde Nederland massaal de coronaregels om alleen in hoognodige gevallen boodschappen te doen, door één persoon per keer, en vooral niet aan funshoppen te doen.

‘Ben je gék?! Waarom zouden we…? Die Rutte kan ons wat. We laten ons de korting niet ontnemen.’

Smeekbedes

Zwart van koopjesjagers zag het in de verschillende stadscentra, mensen die elkaar zowat overhoop liepen en verdrongen om toch maar vooraan in de rij te staan. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Groningen, Eindhoven, Dordrecht en tal van andere steden en kleinere gemeenten lieten duizenden de smeekbedes van kabinet en veiligheidsregio’s voor wat ze waren. Voor Sinterklaas- en Kerstinkopen… mét reductie. Het gedrag van zeer velen is opnieuw buitengewoon slecht gevallen bij het ziekenhuispersoneel.

Tekst leest door onder Tweet

Eindhovens burgemeester John Jorritsma meldde zaterdagmiddag even na drie uur aan zijn inwoners en middenstanders, via Twitter: ‘Helaas moet ik om 16u de winkels sluiten in de binnenstad van Eindhoven. Vanaf nu worden klanten al niet meer binnengelaten. Het is echt VEEL te druk, mensen! Zo kunnen we de coronamaatregelen niet naleven en het virus niet terugdringen.’ En hij vaardigde bijgaand een bevel tot sluiting uit: vrbzo.nl/bevel-sluiting Jorritsma wil nu spoedoverleg met het kabinet om te komen tot een landelijke aanpak van drukte in winkelgebieden in coronatijd.

Dramatisch

Ook de veiligheidsregio Rotterdam riep tevergeefs mensen op om niet langer naar het centrum van de stad te komen en desnoods online te shoppen. Alexandrium en het Zuidplein kregen toegangsbeperking. Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak vrijdag al van een ‘dramatische drukte’, waarna hij het stadscentrum afsloot. Wat mistroostig sprak de burgemeester, die beseft dat de grip op het dwarsdenken onherstelbaar is: ‘Oproepen om niet naar de stad te komen hebben niet geholpen. Verkeersregulatie heeft ook niet geholpen.’

FNV: Op veel plekken was het een gekkenhuis. In een tijd dat iedereen offers brengt om het virus achter ons te krijgen, is het bizar dat de grote winkelketens dit uitverkoopfestijn zo uitbundig mogen vieren.

Volkomen terecht dat Vakbond FNV vrijdag al in een verklaring uithaalde naar middenstanders en grootwinkelbedrijven die fikse kortingen boden op Black Friday; zíj zijn (mede)schuldig aan het organiseren van deze koopjeswaanzin: ‘Op veel plekken was het een gekkenhuis. In een tijd dat iedereen offers brengt om het virus achter ons te krijgen, is het bizar dat de grote winkelketens dit uitverkoopfestijn zo uitbundig mogen vieren’, zei de bond tegen de NOS.

‘Burgers zouden zich meer mede-eigenaar van het probleem coronaverspreiding moeten voelen’, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel juist dit weekeinde voor de NOS-microfoon. Maar ook die opmerking is aan dovemansoren gericht.

Maling aan

Een zorgwekkend groot deel van Nederland – gelukkig lang niet iedereen – is (en dat valt te begrijpen!) corona-uitgeput, maar heeft daarbij maling aan het kabinet en de instanties en diensten die de zaak in goede banen proberen te leiden.

Daarbij opgeteld de honderden illegale feesten, die in de voorbije weken door de politie moesten worden afgeblazen, en niet te missen: de massale vuurwerkovertredingen met zeer zwaar vuurwerk, kan de conclusie alleen maar zijn:

Een deel van de bevolking is kennelijk bereid tot offers. Kost het mensenlevens? Dan moet dat maar… Als wij ons uitje maar hebben, als wij onze korting maar in de wacht kunnen slepen. En ach: het zal zo’n vaart niet lopen, toch?

Vrijdag werden 84 coronadoden gemeld. De afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 65 doden per dag. Een week eerder waren dat er 62…