Wie wordt straks weggestreept?

Hele volksstammen vinden het nu welletjes. Ze hebben er geen zin meer, ze hebben er de balen van. ‘Hoezo aan de coronaregels houden? Wat denkt die Rutte eigenlijk wel? Hoezo binnen blijven met 28 graden?!’ Hoezo #blijfthuis #vermijddrukte ?

Is het de warmste Hemelvaartsdag sinds mensenheugenis, wordt de Nederlander nog altijd gedwongen tot een kluizenaarsbestaan dat zich nu al sinds maart voortsleept. ‘Zijn ze helemaal gek geworden daar bij dat RIVM, totaal krankjorum met hun betweterige onderzoekjes, hun nietszeggende IC-lijstjes en dagelijkse sterftesommetjes’. En: ‘Die Van Dissel is ons alleen maar bang aan het maken en aan het afknijpen, hij is onze vrijheid aan het beknotten… Fuck you met je anderhalve meter!’

Woede

Het internet staat vol verwensingen aan het adres van virologen en andere infectieziektekenners, waarvan de geciteerde woede nog tot de beschaafdste behoort…

Op tientallen plaatsen liep het volksverzet tegen de ‘intelligente lockdown’ de spuitgaten uit.

De ergernis is begrijpelijk, het verlangen naar vrijheid ook. Bijna iedereen wil plat op zijn buik in de zon, met een koel drankje, een bak ijs en uitzicht op een horizon van strand, water of ruisend bos. Niet dan?

Kuddes

Ik ook, maar toch… in de loop van de dag keek ik gisteren naar foto’s van de drukte, die binnenkwamen: een veel te druk stadscentrum van Venlo, een overvol Schevenings strand waar het in de ochtenduren nog zo hoopvol begon met ruime afstand tussen de plukjes zonnebaders. Eigenlijk was het veel te druk op alle stranden langs de kust. Zo ook in het Somerlust Park in Amsterdam, waar honderden mensen door politie moesten worden weggestuurd vanwege samenscholing op grote hopen – niets anderhalve meter! Dat gebeurde eveneens met kuddes jongeren op de grastaluds van de verkoelende rivier de Eem in Soest.

En zo zijn er tientallen plaatsen te noemen waar het volksverzet tegen de intelligente lockdown de spuitgaten uitliep.

Infuuspomp

En ik dacht alleen maar: wélke mensen op deze foto’s worden binnen twee weken ziek? Wie zal er straks op zijn buik liggen… op de Intensive Care-afdeling van een ziekenhuis, zonder horizon van strand, bruisend water of verkwikkend groen. Zonder pilsje of verkoelende wijn naast zich, alleen nog maar met uitzicht op een steriel wit gordijn en een infuuspomp. En een monotone piep van de beademingsapparatuur, in plaats van vrolijk strandrumoer.

Het op wraak beluste virus beleefde een topdag op deze dag van de achteloosheid.

Ik dacht ook: wie zal nooit meer zonnen? Wie uit deze menigte zal nimmer meer kunnen genieten van mooie dagen. Door een kwaadwillend en kennelijk op wraak belust virus dat een topdag beleefde op deze dag van de achteloosheid. Waarin mensen ten onrechte menen dat het virus wel aan hun deur voorbij zal gaan. Welke mensen op al deze foto’s zullen worden weggestreept – viltstiftkruis door hun gestalte – en worden toegevoegd aan de ziekte- en sterftelijstjes van het RIVM? Een afschuwelijke gedachte.

Boodschappers

Noem het gezeur, noem het doemdenken… maar dít is dus precies wat er gaat gebeuren over ongeveer twee weken, de cijfers gaan weer stijgen. Waar deskundigen steeds voor waarschuwen, en vervolgens ook publiekelijk voor worden neergesabeld. Omdat zij de boodschappers van het slechte nieuws zijn.

Dit is dus wat een pandemie is: een verwoestende ziektevlaag waarin uiterste behoedzaamheid past om levens te sparen. Waarin een virus lang kan circuleren en bedreigend blijft. ’t Is nu gebleken dat dat duizenden Nederlanders een zorg zal zijn.