Even voorstellen: Wanda de Kanter (1959) is longarts en nu ruim zes jaar werkzaam in het oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) te Amsterdam. Door actief te vechten tegen de tabaksindustrie probeert zij te bevorderen dat de jeugd een rookvrije toekomst krijgt. 'Elke dag beginnen in Nederland 75 kinderen met roken, stelt zij. Dat is volgens haar de schuld en verantwoordelijkheid van de overheid. 'Die moet ervoor zorgen dat kinderen niet verslaafd raken.' Najaar 2019 verscheen van Wanda de Kanter en haar collega-longarts Pauline Dekker het boek 'Niet roken maar koken'.

 

Wie let er op de kleintjes als mama er niet meer is…?

Hartverscheurend, het drietal dat hun moeder ten grave brengt. Claartje is net 5 jaar geworden, zij legt haar knuffel op de kist van haar moeder. De prachtige kist is beschilderd door de oudste zoon Jan. Hij is al 12 jaar en hij gaat na de zomervakantie naar de middelbare school.

Naar een nieuwe school, verder weg, een school waar niemand zijn moeder kent. Een school waar zijn moeder nooit zal komen. Een school waar ook zijn vader hem niet zal brengen, want als je 12 jaar bent dan ga je alleen. Wie zal de klassenleraar inlichten over het vier jaar durende traject waar het gezin zich door heen vocht. Wie zal weten dat zijn moeder de liefste op aarde was, dat zij zo moest lijden om er langer voor het gezin te kunnen zijn. Hoe verdroeg zij de pijn, de misselijkheid na de behandelingen, de angst voor elke CT-scan. Zij was niet alleen ziek, het hele gezin werd ziek toen zijn moeder de diagnose longkanker kreeg. Zijn vader kon niet meer werken want hij wilde er zijn voor het gezin. Geld voor vakanties was er niet meer. Het liefst wil Jan er niet meer aan denken en is het misschien wel fijn dat niemand het weet straks.

Lief

Claartje van 5 wordt al langere tijd meegenomen door moeders van klasgenoten. Er is één moeder bij die altijd zo lief is en zo mooi over haar mama praat. Zij zou daar best vaker bij willen spelen, ook nu mama dood is. Omdat zij weet dat deze vrouw heel écht lief is voor haar. Maar mag zij dat vragen, of is dat dan juist zielig voor papa?

Vincent is volgende week  jarig, hij wordt dan 8 jaar. Hij zou best zijn verjaardag willen vieren, zo vlak voor de zomervakantie, maar hij durft zijn vader er niet mee lastig te vallen. Mama maakte er altijd zo’n feest van, met slingers, lieve cadeautjes en de lekkerste chocolade taart. Dat kan papa misschien wel  niet, papa is te verdrietig.

Schaamte

Zoveel kinderen blijven achter na het overlijden van hun vader of moeder na een periode van ernstig ziek zijn. Hoe ga je met hen om, elke levensfase van een kind in ontwikkeling brengt weer andere vragen met zich mee. Wie kan je helpen, wie kan je om hulp vragen, hoe kan je de omgeving instrueren, hoe de school, zeker als een kind naar een volgende klas gaat. Of als er sowieso al andere problemen speelden. Pesten, een lang ziekbed, onzekerheid thuis. Financiële problemen, schulden met schaamte als gevolg.

Ga naar de website achterderegenboog.nl

Wellicht kun je hier de hulp vinden die jij zoekt: als kind, ouder, leerkracht, ouders van klasgenoten. Misschien kan jij voor dit specifieke kind het verschil maken voor de toekomst…  Achter de regenboog is er voor jou!

Foto: Pixabay/Coco Parisienne

Claartje van 5 wordt al langere tijd meegenomen door moeders van klasgenoten. Er is één moeder bij die altijd zo lief is en zo mooi over haar mama praat. Zij zou daar best vaker bij willen spelen, ook nu mama dood is.