Wegwerpvapes

Een column schrijven over wegwerpvapes, zal wel gaan over de schadelijkheid voor de gezondheid van nicotine, zult u denken. En natuurlijk is dat zo, maar deze wegwerpvapes geven óók milieubelasting net als peuken van de filtersigaret.

Plastics zult u denken en ook dat is waar. Maar realiseert u zich ook dat in iedere wegwerpvape een batterij zit om de nicotine al dan niet vermengd met een smaakje te verhitten en vrij te laten komen? Wist u dat? Ik niet, maar ik heb er een paar gedemonteerd en er zit inderdaad een lithiumbevattende batterij is.

Lobby

Als plandelaar (wandelaar die plastic raapt) kom ik ze steeds vaker tegen in de natuur.

Om die reden ben ik, als voorzitter van het VuilnisOproer Nieuw-West, een petitie gestart en zoek hier steun voor. De petitie houdt in dat als er op plastic flesjes en blikjes statiegeld zit, er ook statiegeld zou moeten zitten op wegwerpvapes.

Tot mijn verbazing vond ik op internet nergens hierover voorstellen of ideeën. Waarschijnlijk is de lobby van de tabaksindustrie in Den Haag zo sterk dat dat is tegengehouden en hebben milieubewakers zitten slapen.

Ik verzucht, ook als KNO-arts: waarom zijn vapes überhaupt ooit toegestaan?

Nicotinetransitie

Roken neemt af, lees ik ergens. Het blijkt niet waar, want het roken van de traditionele sigaret neemt weliswaar af, maar het roken van vapes neemt toe. Vapes zijn er in vele soorten (o.a. wegwerp) en smaken. Maar ook hier speelt verslavende nicotine een rol en onze jeugd is er gek op. Meer zelfs dan op de gewone sigaret. Daar wordt handig op ingespeeld door de tabaksindustrie. Zij zijn bezig met een nicotinetransitie van gewone sigaretten waarop accijns rust naar de vape die accijnsvrij is.

De overheid probeert dat tegen te houden door bijvoorbeeld per aanstaande januari smaakvapes te verbieden en ontmoedigingscampagnes te starten. Het werkt niet. Natuurlijk denkt u dat de overheid dit alles doet vanwege de gezondheidsgevaren, maar dan vergist u zich. De echte reden is het mislopen van tabaksaccijns en een dreigend tekort in de landsbegroting.

Statiegeld

Laten we duidelijk zijn: vapen is net zo ongezond als traditioneel roken, maar wegwerpvapes zijn ook nog eens schadelijk voor het milieu door plastics, metalen en natuurlijk die batterij met 0,15 gram lithium erin. De echte oplossing is natuurlijk: verbieden. Dat zal niet lukken, schat ik in. Maar start een campagne om lege wegwerpvapes in verzamelbakken met lege batterijen te gooien. Dat zou al heel goed zijn, maar statiegeld zal nog beter werken. Kijk maar naar het resultaat van statiegeld op minder lege flesjes en blikjes in het groen.

De overheid probeert ook recycling te bevorderen, dus teken en verspreid mijn petitie, zodat we de nieuwe regering kunnen laten weten dat statiegeld op wegwerpvapes in het regeerakkoord 2024 moet komen.

Roken neemt af, lees ik ergens. Het blijkt niet waar, want het roken van de traditionele sigaret neemt weliswaar af, maar het roken van vapes neemt toe.

Gedemonteerde wegwerpvapes. Beeld: Jan van der Borden