Wèg van het strand
Honderden meters, misschien wel een paar kilometer, mogelijk meer in haar beleving, waadde Marjo door de zee – met golven tot aan haar middel.
Samen met haar twee honden bleef ze evenwijdig aan het strand lopen, ploegend door het water, talloze oneffenheden van de bodem trotserend. Net zo lang tot ze de drukte op de brede zandstrook vol bruinbakkende zonaanbidders, volhardende wandelaars en woest spelende kinderen en jongeren gepasseerd was, waarna ze weer ‘safe’ kon terugkeren.
Bewust door het water gaan, een ijskoude onderneming was ‘t. Verkleumd was ze, vertelde Marjo me van de week. Maar voor haar de veiligst denkbare plek om op dat moment te zijn. Meters vanaf het strand van Noordwijk, in elk geval coronavirusvrij, met de kustcontouren van Katwijk al in zicht.
Geschrokken was Marjo van de mensenmassa, toen ze, naar zij zegt ‘in een overmoedige bui en na acht weken thuisisolatie, er ineens op uit wilde. Ze had buitenlucht nodig en ZON! Zo ook haar honden, die zich weer eens moesten kunnen uitleven op het speciale hondenstrand, door te ravotten en te rennen – even weg van de hondenmand thuis die ze al teveel hadden gezien.
Huiswaarts
Marjo had zich voorgenomen meteen huiswaarts te gaan als het te druk zou zijn, ze wilde geen risico’s lopen. Maar al snel werd ze ingesloten en kon nog alleen maar richting strand. ‘Maar veel mensen op het Hondenstrand namen de Coronaregels niet al te serieus. Ze waren wel ontspannen, maar ik daardoor minder…’
Het water van de zee als vluchtheuvel voor een strand vol potentiële corona-infectiebronnen. ‘Ik was bang ze letterlijk tegen het lijf te lopen’, vertelde Marjo en ze zei me ook dat ze aan hypochondrie en smetvrees lijdt. ‘Ik had het idee dat ze op me afgevuurd werden, als raketten, en dat ze me wilden besmetten. Daarom vluchtte ik de zee in.’
De coronapandemie lijkt een grote uitwerking te hebben op mensen met een angst- of dwangstoornis, waartoe smetvrees of hypochondrie worden gerekend. Bang om voorwerpen aan te raken, angstig om te worden besmet door mensen die hun pad kruisen. Zoals Marjo.
De Angst Dwang en Fobie Stichting in Driebergen-Rijsenburg geeft op zijn webpagina www.adfstichting.nl zinvolle tips en adviezen hoe om te gaan met dergelijke klachten in deze zorgelijke coronatijd, die voor veel mensen bedreigend en angstig kan zijn… en dat waarschijnlijk ook is. Zoals voor Marjo.
Dwangmatig
Toch denkt psychiater Menno Oosterhoff, specialist op het gebied van dwangstoornissen en auteur van het boek ‘Vals Alarm’ over smetvrees, niet dat de coronacrisis leidt tot een forse toename van bijvoorbeeld smetvrees: ‘Bij een aantal mensen’, zo zegt hij tegenover zorgwelzijn.nl ,,toont zich wellicht een gevoeligheid die er al was. Die gaan zich nu wellicht wat dwangmatiger gedragen. Maar wat ‘normaal’ is, is nu tijdelijk ook veranderd. De normen zijn opgeschroefd. We zijn allemaal extra alert, ik had er zelf de eerste dagen in de supermarkt last van, dat ebt ook wel weer weg.’Foto: David Mark/Pixabay