Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Vrouwenbrein schiet tekort

‘En dan elke dag een kwartiertje op de hometrainer’, zei de aardige orthopeed, nadat hij me een pijnstillende prik in mijn zere knie had gegeven. Dat was geen nieuws voor mij. Van een vorige keer wist ik dat zo’n dagelijkse trapsessie standaard wordt voorgeschreven na de injectie. Vandaar dat er ergens bij mij op zolder een prachtige hometrainer staat, waarop ik jaren geleden dagelijks braaf m’n rondjes wegtrapte. Maar, zoals dat gaat, de pijn verdween en daarmee mijn therapie-trouw.

Nu de knie opnieuw behandeld was, kwam de dagelijkse gang naar de zolder weer in beeld. Maar er dook een nieuwe mogelijkheid op: de voettrainer, een mini uitgave van de officiële hometrainer, maar met dezelfde heilzame werking.

Voettrainer

Op internet zo’n apparaat opgezocht. Het wemelde ervan, maar bij heel veel exemplaren stond: tijdelijk niet leverbaar. Alle thuiswerkers hebben klaarblijkelijk zo’n voettrainer aangeschaft om op een gemakkelijke manier toch beweging te krijgen. Maar gelukkig was er nog één voorradig, waarover een seniorenclub zelfs heel enthousiast was.

Het was mijn plan het ding onder mijn  bureau te zetten, zodat ik al werkend de gewenste oefeningen zou kunnen doen. Wat je noemt: een win-win-situatie. Hoogte, breedte en diepte van m’n bureau zorgvuldig opgenomen, het apparaat paste er makkelijk onder.

De teleurstelling was dus groot, toen ik merkte dat het trainingsapparaat weliswaar prima onder mijn bureau paste, waarna  trappen helaas onmogelijk was, tenzij ik het ding ver naar voren trok. Maar dan kon ik niet meer bij mijn toetsenbord, tenzij ik armen van twee meter zou hebben. Quod non.

Geen vergissing

Hoe kon ik zo stom zijn? Maar ja, ik ben natuurlijk een vrouw en die hebben aantoonbaar minder ruimtelijk inzicht dan mannen. Erkend hersendeskundige Dick Swaab vertelde me jaren geleden over de verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen. Die zijn er, hoewel niet erg veel. Eén ervan is dat mannen méér ruimtelijk inzicht hebben, waar vrouwen op hun beurt taalvaardiger en intuïtiever zijn, maar daar had ik nu even niets aan. Mijn slimme idee om werk en training te combineren, bleek een illusie. Nu staat het apparaat elders in mijn werkkamer lelijk in de weg. Natuurlijk zou ik op mijn superdeluxe hometrainer op zolder kunnen gaan trappen, maar op het kleine broertje kan ik beter een boek lezen. Dus is mijn aankoop, gelukkig, toch geen vergissing.

Dick Swaab moet nog maar eens onderzoeken of altijd-gelijk-willen-hebben ook een kenmerk is van het vrouwenbrein in het algemeen, of alleen van het mijne.

Erkend hersendeskundige Dick Swaab vertelde me jaren geleden over de verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen. Die zijn er, hoewel niet erg veel. Eén ervan is dat mannen méér ruimtelijk inzicht hebben, waar vrouwen op hun beurt taalvaardiger en intuïtiever zijn, maar daar had ik nu even niets aan.