ANALYSE
Gaat ‘COVID-19’ stigmatisering tegen?
Het coronavirus dat nu al aan ruim duizend mensen het leven heeft gekost, voornamelijk in de Chinese provincie Hubei, heeft een definitieve naam gekregen: ‘COVID-19’. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dat vanmiddag bekend gemaakt.
Hoewel de naam bijna wat robotisch klinkt, en ook moeiteloos in een science fiction-film zou kunnen worden ingepast, is het zéker makkelijker te onthouden dan de namen die de ronde deden via de sociale media en andere nieuwskanalen.
Juist vandaag heeft de Coronavirus Study Group ook een naam bedacht: SARS-CoV-2
Daar klonken sinds het uitbreken van de infectiegolf code-achtige namen als het aanvankelijk door de WHO gebruikte ‘2019-nCoV’, maar ook het Wuhanvirus (de naam van de Chinese stad waar het virus voor het eerst werd waargenomen). Daarnaast werden namen als naam ‘Wuhan-Coronavirus’ en #chinacoronavirus steeds vaker gebruikt, naast het algemene ‘coronavirus’ (waar meer stammen van bestaan; het is een virusfamilie: de coronaviridae).
En om het nog wat ingewikkelder te maken: juist vandaag – 11 februari 2020 – heeft de internationale Coronavirus Study Group bekend gemaakt dat deze nieuwe menselijke ziekteverwekker een zusje is van het Severe Acute Respiratory Syndrome (Sars-coronavirus). Ze hebben er meteen ook maar een naam bij bedacht: SARS-coronavirus 2 (kortweg: SARS-CoV-2).
Nu ja, hoe het ook zij: de Wereld Health Organization WHO heeft met de keuze van de naam COVID-19 duidelijk willen maken dat het om een COrona VIrus Disease gaat. Uit 2019, het jaar waarin het virus voor het eerst mensen begon te infecteren, na te zijn ‘overgesprongen’ van dier op mens.
Omarmd
Een virus dat inmiddels 1.116 sterfgevallen op zijn naam heeft staan en ruim 44.742 gediagnosticeerde infecties. ,,We moesten een naam vinden die niet verwijst naar een geografische locatie, een dier, een individu of een groep mensen, en die ook goed herkenbaar is en gerelateerd is aan de ziekte”, zei dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, vandaag bij de introductie van de nieuwe virusnaam. De nieuwe naam lijkt inmiddels te worden omarmd, ook als #COVID19.
Vooral moest worden gekozen voor een naam die niet-stigmatiserend is. Miljoenen Chinezen/Aziaten lijden op dit moment onder het feit dat zij de schuld zouden zijn van het ontstaan van dit nieuwe virus, terwijl hen dat op geen enkele manier verweten kan en mág worden.
Stemmingmakerij
De Nederlands-Aziatische gemeenschap is terecht boos over het incident waarbij dj Lex Gaarthuis van Radio 10, gierend van de pret maar te onnozel om zich bewust te zijn van zijn kwalijke stemmingmakerij, een carnavalslied de ether inslingerde met de titel ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ van ene ‘Toon uit Rotterdam’. Op Youtube zijn fragmenten van de betreffende uitzending nog altijd te vinden. Ze zijn ruim 100.000 keer (!) bekeken.
De als reactie hierop onmiddellijk gestarte petitie ‘Wij zijn geen virussen’ waarin dit deze vorm van racisme tegen mensen met een Aziatisch uiterlijk wordt gehekeld, kent nu al bijna 56.000 ondertekeningen in amper 48 uur tijd.
Dj Lex Gaarthuis van Radio 10, gierend van de pret maar te onnozel om zich bewust te zijn van zijn kwalijke stemmingmakerij…
Miljoenen Chinezen/Aziaten lijden op dit moment onder het feit dat zij de schuld zouden zijn van het ontstaan van dit nieuwe virus, terwijl hen dat op geen enkele manier verweten kan en mág worden. Foto: Arisa Chattasa/UNSPLASH