Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Domme Hugo de Jonge. Denk even na, voordat je een partijtje populistisch schelden op Twitter zet.

Voordringen bij de prik?

Grote opwinding in het land, vooral op sociale media: historicus en t.v.presentator Maarten van Rossem (77) was voorgedrongen bij de coronavaccinatie. Het land was te klein, schande werd ervan gesproken, Van Rossem was een slecht mens, die profiteerde van zijn bekende status om eerder ingeënt te worden. In zijn podcast vertelde de schurk hoe het was gegaan. Van een kennis had hij gehoord dat je zelf de GGD kon bellen en een afspraak maken. Dus dat hij gedaan en, bingo, inderdaad, hij kon op korte termijn terecht.

Ikke

Gezondheidsminister Hugo de Jonge voerde het koor van verontwaardigden aan. Op Twitter ging hij te keer: ‘Ikke,  ikke, ikke en de rest kan stikken. Egoïsme is het laatste wat we nu kunnen gebruiken. De enige manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen, is samen. Gelukkig dat  de meeste mensen deugen’. Ook de GGD deed een duit in het zakje: ‘Schandalig’.

Ik moet bekennen dat ik afgelopen week hetzelfde gedaan heb. Van mijn beste vriendin (78) had ik gehoord dat zij, net als Van Rossem, de GGD gebeld had en ja hoor, ze kon binnenkort terecht voor de twee Pfizer-prikken, een in maart en de tweede eind april. Opgetogen meldde ze me dat. Aangezien wij in hetzelfde GGD-gebied wonen en ik maar een jaar jonger ben dan zij, volgde ik haar voorbeeld.

Hele Piet

Ik kreeg een alleraardigste jongen aan de lijn, die eerst naar m’n leeftijd vroeg (77) en toen zei, dat ik inderdaad een afspraak kon maken, net als m’n man. Ik moest onze burgerservicenummers melden, waarna hij een serie vragen stelde en me nog meer opdrachten gaf, waaraan ik moest voldoen, voordat ik het vaccin in de arm zou krijgen. Gezondheidsverklaringen, identiteitspapieren, medicijn-uitdraaien, het bewijs van de gemaakte afspraak, een heel pak papier moest ik meenemen naar de vaccinatie-locatie.

Eind maart en eind april krijgen we onze prikken.

Ik voelde me een hele Piet, toen ik dit allemaal geregeld had. Toch stiekem een beetje voorgekropen.

Kampioen Jennen…

Dat bleek de volgende ochtend heel anders te zijn, toen er twee reguliere RIVM-oproepen voor de vaccinatie op de deurmat lagen. We waren gewoon aan de beurt. Dat wist die leuke GGD-jongen vast ook wel, maar hij gunde mij m’n pleziertje.

Bij Maarten van Rossem, even oud als ik, lag dat vast hetzelfde. Maar dat meldde hij, oproerkraaier bij de gratie Gods, natuurlijk niet.

Domme Hugo de Jonge. Denk even na, voordat je een partijtje populistisch schelden op Twitter zet. Vooral als het gaat om een zaak die Maarten van Rossem betreft, immers Nederlands kampioen ‘Jennen’.

Cisca Dresselhuys: Ik moet bekennen dat ik afgelopen week hetzelfde gedaan heb als Maarten van Rossem…

Lees meer van Cisca Dresselhuys: