Hugo de Jonge: Als de piek in de coronacijfers niet is geweest, kan er niet worden versoepeld.

COMMENTAAR

Versoepelingen in het coronabeleid? Nee. Ze gaan er voorlopig niet komen. Vergeet ’t maar.

Streep uw buitenlandse vakantie maar door, boek een stacaravan in een afgelegen hoek van Drenthe bij een gezellig hunnebed of achter een beschutte heuvelrug in het midden van het land. Laat al het coronanieuws maar over u heen komen, inclusief de elkaar tegensprekende deskundigen, en besef dat u zeker tot na de zomer nog thuiswerkt of nog alle tijd heeft voor het inplakken van vakantieherinneringen van lang, lang geleden.

Verdraaide virus

Het spijt me om te moeten zeggen, maar het wordt voorlopig echt niets meer. Het kan nog maanden duren eer het normale leven in Nederland weer een klein beetje terugkeert. Ook 2021 met volle IC’s en lege winkels gaat vrijwel geheel op aan dit verdraaide virus dat zich niet verhoudt tot onze hunkering om eropuit te gaan.

Noem me een zwartkijker, een pessimist, desnoods een doemdenker. Maar pas wanneer de vaccinaties harde cijfers beginnen te maken, dán – en niet eerder – bereiken we het kantelpunt in de epidemie.

Ellendig om te moeten constateren, maar dit alles komt voort uit wat demissionair minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, vandaag zei tegen de NOS: ‘Als de piek in de coronacijfers niet is geweest, kan er niet worden versoepeld’. En even later, na het overleg in het Torentje met zijn collega’s, zei hij het wéér: ‘We moeten zekerheid hebben dat we eroverheen zijn voordat we een nieuwe stap kunnen zetten.’

Slag in gezicht

Dat zijn woorden van grote betekenis, althans met verstrekkende gevolgen. Voor de hele samenleving. Ze zijn een slag in het gezicht van iedereen die de afgelopen weken weer een beetje hoop begon te krijgen in de toekomst, en zijn winkel of terras begon klaar te maken voor nieuwe klandizie. Forget it!

Want, De Jonge’s woorden ontleed: wát is de piek, en wanneer is die voorbij? Niemand die het weet, niemand die het tot nu toe heeft kunnen voorspellen. Zeker niet bij deze onpeilbare bewegingen van een coronagolf, zoals de huidige derde. Denk je dat het beter wordt, gaat het weer net mis. En dat een keer of tig achtereen.

‘Als de piek in de coronacijfers niet is geweest, kan er niet worden versoepeld.’ Laat die woorden maar even op u inwerken…

Buikspreker

In alles wat zowel De Jonge als zijn naaste college Ferd Grapperhaus vandaag verklaarden, klinkt de monotone bromtoon door van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Hij heeft zich almaar nadrukkelijker als de buikspreker van het Binnenhof ontpopt, als de souffleur van de vertrekkende regering. In de ministeriële woorden zit geen enkele bijdrage van de bewindslieden zelf.

Het is Jaap van D. die in álles doorklinkt. En in zijn vaktaal heeft hij gelijk, volkomen gelijk zelfs! Epidemiologisch valt er geen deuk in zijn woorden te slaan. Alleen passen zijn conclusies niet bij een levende samenleving. Het is de overlevingstaal van de Soort die hij spreekt. Volgens anderen sterfhuistaal. En dat is allerminst prettig om te beluisteren.

Ook in de persconferentie van het scheidende kabinet, die morgen wordt gegeven zal deze taal gesproken worden: het wordt niets voorlopig. Ik kan er niet meer van maken. Dan weet u dat alvast. Foto: David Englund/Pixabay