Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

Foto: Sven Vahaja/UNSPLASH

Verlos ons van ruziënde mannen!

Er weer gingen ze rollebollend over straat: de virologen en microbiologen, die het maar niet eens kunnen worden over nut en noodzaak van het mondkapje.

Naast Jaap van Dissel, Ab Osterhaus, Jan Kluijtmans en Frits Rosendaal mengde zich nu de Amerikaanse topwetenschapper Anthony Fauci in de strijd. In het tv-programma Nieuwsuur vroeg hij zich af, waarom zijn Nederlandse collega Jaap van Dissel, die hij goed kent, zich faliekant blijft verzetten tegen het dragen van mondkapjes.

Krachtig

Hijzelf noemt het kapje ‘een van de meest krachtige wapens tegen de verspreiding van het virus’. Beide heren zijn, als viroloog en immunoloog, corona-adviseurs van hun regering, maar verschillen totaal van mening over de beschermende werking van mondmaskers. Beiden beroepen zich op (verschillend) wetenschappelijk onderzoek. Fijntjes adviseerde Fauci zijn collega Van Dissel om de meest recente studies op dit gebied eens goed te lezen. Au!

Nu ken ik geen enkele beroepsgroep, waarvan de beoefenaren het volledig met elkaar eens zijn, of het nu gaat om journalisten, huisschilders of tandartsen, allemaal hebben ze zo hun eigen inzichten over de beste manier waarop een verhaal geschreven, een muur geschilderd of een gebit gerestaureerd moet worden. Maar vrijwel nooit zie je ze in het openbaar elkaar de tent uitvechten, dat doen ze op studiedagen binnenskamers, daar heeft de klant niets mee te maken.

Bijdehand

Toen ik weer eens zo’n stel elkaar beschaafd maar heftig bestrijdende virologen, microbiologen en epidemiologen (m) op de tv zag, moest ik denken aan Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis. Hij vertelde me ooit over de vergaderingen van zijn management met mogelijke sponsors. Artis is voor een belangrijk deel van zijn inkomen afhankelijk van sponsors, dus zulke vergaderingen waren en zijn heel belangrijk.

Hij vertelde hoe de vrouwen daar een team vormden, terwijl de mannen, inclusief hijzelf, als eenlingen opereerden, de een nog slimmer en bijdehanter dan de ander. Haantjes in optima forma. Maar degenen, die uiteindelijk het geld binnenhaalden, waren de vrouwen, die er -in dit geval- niet op uit waren om als privé-persoon te schitteren, maar die het belang van Artis goed in het oog hielden.

Femke

Zo iemand is ditmaal burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, die godzijdank niet heeft doorgeleerd voor microbioloog of viroloog, maar die wél heel goed in de gaten heeft hoe ze de bevolking van haar stad, waar de corona-besmettingen zich dagelijks vermenigvuldigen, in toom houdt. Haar boodschap is heel duidelijk: mondkapjes op in alle openbare gebouwen, verpleeghuizen, bij kappers en andere contactberoepen, in winkels, de horeca en trams, metro’s, bussen en boten. Zij is sterk voorstander van een draagplicht.

Kijk dat is duidelijk taal. Zo weet een mens tenminste waar hij aan toe is. Of het mondkapje helpt? Daar kunnen we later ellenlange discussies over voeren. Maar voor dit moment verlost Halsema ons godzijdank van al die ruziënde mannen.

…Vrijwel nooit zie je ze in het openbaar elkaar de tent uitvechten, dat doen ze op studiedagen binnenskamers, daar heeft de klant niets mee te maken