Variatie op een virusvariant

Die enorm stijgende lijn van besmettingen in Nederland zou er mogelijk ten dele door kunnen worden verklaard.

Het zal mij niet verbazen als straks blijkt dat de nieuwe coronavariant allang op grote schaal in Nederland aanwezig is.

Het gaat, denk ik, niet om slechts één enkel geval in ons land, dat nu bij toeval is aangetroffen, nee… ik heb zo het vermoeden dat deze voorziene virusmutatie alleen al in het afgelopen etmaal volop aanwezig was onder de ruim 13.000 nieuwe besmettingen die zijn gemeld aan het RIVM.

Maar kennelijk niemand die dat in de gaten had.

Geen einde aan

Hoe is anders die oplopende reeks vastgestelde infecties te verklaren, waaraan geen einde aan lijkt te komen? (Ondanks dat mensen, is mijn gevoel, zich steeds beter aan de lockdown houden…)

Deskundigen die ik frequent spreek sluiten mijn redenering niet uit. ‘Nee’, klinkt het, ‘die enorm stijgende lijn zou er mogelijk ten dele door kunnen worden verklaard.’ Maar verder dan dat dúrven ze nog niet te gaan, want ‘er zijn nog geen data’ – en dat is zeker waar.

Maar, het moet haast wel zo zijn. In Nederland, maar ook in Duitsland, België, Groot-Brittannië, en andere landen in onze nabijheid (ook Italië)… óveral hetzelfde beeld van oplopende besmettingscijfers. Niemand weet hoe dat komt. Het RIVM is al weken aan het studeren en analyseren; we hebben er niets meer over gehoord. En virologen en andere infectieziektenexperts, maar zeker ook leden van het Nederlandse kabinet, zitten inmiddels met de handen in het haar. Arme Hugo, het zit altijd zo prachtig gecoiffeerd.

Radeloos

Er heerst radeloosheid, ook onder de Europese regeringsleiders die de komende dagen in spoedzitting bijeen komen – zij het online.

Zo’n beetje álles wat maatschappelijk mogelijk is, hebben de nationale en Europese leiders ondernomen. En tóch blijven die cijfers stijgen. Wat heet: ze pieken steeds hoger.

In Engeland is die moedeloos makende toename nu verklaard: de nieuwe virusvariant grijpt razendsnel om zich heen en maakt veel meer slachtoffers dan de ‘aloude’ SARS-CoV2. Gevolg: na optimistische weken waarin de Britten op een toch nog aardige Kerstmis leken af te stevenen, gaan grote delen van Engeland nu nog verder op slot. Het is niet leuk meer. Vindt ook de Britse premier Johnson, hij heeft zich verontschuldigd voor deze verdomd vervelende variatie op een virus.

Is dat wat ook ons hier te wachten staat? Als al die virusmonsters de komende dagen nóg eens worden bekeken… Een nog kariger Kerst? Ik geloof het alleszins.

Virologen en andere infectieziektenexperts, maar zeker ook leden van het Nederlandse kabinet, zitten inmiddels met de handen in het haar.