Even voorstellen: Wanda de Kanter (1959) is longarts en nu ruim zes jaar werkzaam in het oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) te Amsterdam. Door actief te vechten tegen de tabaksindustrie probeert zij te bevorderen dat de jeugd een rookvrije toekomst krijgt. 'Elke dag beginnen in Nederland 75 kinderen met roken, stelt zij. Dat is volgens haar de schuld en verantwoordelijkheid van de overheid. 'Die moet ervoor zorgen dat kinderen niet verslaafd raken.' Onlangs verscheen van Wanda de Kanter en haar collega-longarts Pauline Dekker het boek 'Niet roken maar koken'.

De jaarlijkse oproep tot stoppen met roken in oktober levert ruim 50.000 stoppers op. Een kleine selectie start met stoppen in het Stoptoberhuis, in een zeilschool in Vinkeveen.

Er is een emotioneel afscheid op de parkeerplaats van partners en/of (kleine) kinderen. Daar rookt iedereen zijn laatste sigaret. Je belandt met wildvreemde mensen in een drie- of vierpersoonskamer, in stapelbedjes. Met mensen die snurken, hoesten of tandenknarsen. Mensen die je niet kent.

Stoppen met roken geeft in de eerste dagen vooral nicotine ontwenningsverschijnselen zoals slaapproblemen, een lichte irritatie, wat klagen over dit en dat, heftig zweten, afzien dus. Er wordt gezorgd voor heel veel afleiding in groepsverband. Elke dag een coachingsessie door zeer ervaren rookstopcoaches.

Als een ‘helikopter’-coach zit ik dagelijks bij de online gestreamde sessie op www.stoptobertv.nl

Vrijwel iedereen deed al vele stoppogingen. Velen hebben een roken gerelateerde medische voorgeschiedenis. De motivatie om te stoppen is torenhoog. De stoppers worden ondersteund op een prachtige manier door de drie ambassadeurs van Stoptober, BN’ers die zelf ook op 1-10-2019 stopten.

Ernst Daniel Smid, de beroemde zanger vertelt over zijn ervaringen. En hij maakt een eindlied met de ex-rokers. Hij vertelt later over de stichting die hij oprichtte voor betere pijnbestrijding in de eindfase van kanker, naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw.

Presentator Rick Brandsteder komt bij een kampvuursessie vertellen hoe het stoppen hem raakt. Aan de hand van zijn lichaam laat ik zien wat roken kan doen in de toekomst: van top tot teen. Eerder kans op blindheid, rimpels, een kunstgebit, 16 soorten kanker, beroertes, hart en vaatziekten. Hij vertelt over zijn grootvader met chronische bronchitis. Het is intiem en iedereen luistert ademloos.

Actrice Georgina Verbaan komt de laatste dag, tussen al haar filmopnames door. Zij is in real life nog sprankelender en nog liever dan op de buis. We vallen als een blok voor haar. Voor haar is haar dochtertje de belangrijkste motivator, naast de angst om ziek te worden. Zij vertelt eigenlijk al 20 jaar met stoppen bezig te zijn.

Tijdens deze week leren we schilderen in een Bob Ross-workshop, er is kookles, houtbewerking, varen in een sloep; kosten noch moeite worden gespaard om de roker af te leiden. Tijdens de NLP-oefeningen (herprogrammeren van het brein) vallen er veel tranen. We steken elkaar aan. Opvallend veel emotionele bagage is er meegenomen in dit huis. Ik moet denken aan het lied van Paul van Vliet: “Er hangt een huilbui als een onweer in elk van ons”

Het belangrijkste is om iedereen voor te bereiden op het naar huis gaan. Alle koppelingen, alle ‘kwijlende hond- Pavlov’ momentjes die leiden tot een opstandig krijsend klein kind in je brein dat nú wil roken, zullen de komende maanden doorgesneden moeten worden. Toegesproken moeten worden. Nee is nee. En ach wat heftig als je hoort dat er velen zullen terugkeren in een omgeving waar iedereen rookt. Waar de meesten niet eens dúrven te vragen of zij misschien buiten willen roken of zelfs stoppen. Dat wordt de grootste uitdaging.

Stoptober is nog niet voorbij: ga naar www.stoptober.nl en doe mee. En mocht je een stopper in de buurt hebben: beloon hem of haar en rook niet in zijn of haar buurt… anders zijn al die ellendige dagen van afzien, hoe leuk ze ook waren, voor niets geweest.

Voor niets? Nee dat niet, stoppen kan je leren, net als fietsen, val je eraf, stap weer op en stop verder….

Alle stoppers zijn vanaf nu in ‘herstel’, net als bij andere verslavingen.

Wanda de Kanter