Stappenleed
Iedereen weet inmiddels dat bewegen een van de voorwaarden is om zo lang mogelijk gezond te blijven. Dus wilde ik wel eens weten hoe het in dat opzicht met mij gesteld is. Een stappenteller is daarbij van groot belang. Mijn voorkeur ging uit naar een eenvoudig exemplaar, niet zo een dat behalve je stappen ook je hartslag/bloeddruk/cholesterol/geslapen uren/verbruikte calorieën/suikergehalte/oogdruk/ meet. Ik wilde alleen m’n gelopen stappen weten, voor de rest ga ik wel naar de huisarts. Nou blijkt zo’n eenvoudig apparaat nog heel lastig te bemachtigen, want iedereen wil juist zo’n hyper rekenkundig wonder.
Een handige kennis (m) dacht de juiste oplossing voor mij te hebben, een stappentel-app op mijn mobiele telefoon. Inderdaad, precies wat ik zocht. Hij installeerde de app en ik ging op pad, met de telefoon in de broekzak, want dat is een vereiste. De eerste dag haalde ik 6700 stappen, ik deed daar 50 minuten over. Officieel moest ik nog een half uurtje doorwandelen om aan de verplichte 10.000 stappen per dag te komen.
10.000 stappen
Maar waar komt dat getal van 10.000 eigenlijk vandaan en hoe wetenschappelijk is dit? Het blijkt dat Japan het land van herkomst van dat getal is. In dat land kwam de eerste stappenteller al in de jaren zestig op de markt. Geen wonder, want Japanners blijken van oudsher enorme wandelaars te zijn, tot op hoge leeftijd sjouwen ze berg-op berg-af. De oudste mens ter wereld (117 jaar) is dan ook een Japanse vrouw. Overgewicht is daar geen volksziekte, slechts 3 procent lijdt eraan, tegen 15 procent in ons land. Overigens zijn die 10.000 stappen gewoon een marketing-truc, namelijk een mooi rond getal. Ik heb voor mezelf besloten dat 7500 per dag genoeg is, als Japanners iets mogen verzinnen, mag ik dat ook.
Omdat die mobiel in m’n broekzak niet lekker zit, ben ik toch op zoek gegaan naar een eenvoudige teller, die als een soort horloge om m’n pols zit. Eindelijk had ik die gevonden, maar toen bleek dat m’n telefoon niet bijdetijds genoeg is om samen te werken met deze teller. Dus dan toch de broekzak-meter maar.
10 centimeter
Dat mijn mobiel eigenlijk te groot is voor een dames-broekzak is een bekende klacht. Een tijd geleden las ik in de Volkskrant dat allerlei uitvindingen standaard gebaseerd zijn op De Man. Behalve mobiele telefoons zijn dat bijvoorbeeld ook autostoelen. Inderdaad moet ik de bestuurdersstoel altijd een eind naar voren trekken als ik autorijd. Ik dacht dat het lengteverschil tussen mijn man en mij (10 centimeter) daarvan de oorzaak was, maar nu blijkt dat die stoelen sowieso niet op vrouwen berekend zijn. Daardoor lopen zij bij een botsing meer risico op interne bloedingen of beenletsel, ze hebben maar liefst 47 procent méér kans op zware verwondingen en zelfs 17 procent meer kans op overlijden.
Daarbij vergeleken valt mijn stappentellers-leed volstrekt in het niet.
Japanners blijken van oudsher enorme wandelaars te zijn, tot op hoge leeftijd sjouwen ze berg-op berg-af. De oudste mens ter wereld (117 jaar) is dan ook een Japanse vrouw.

Journalist Cisca Dresselhuys houdt wel van een stevige wandeling. Foto: Pixabay