Even voorstellen: Wanda de Kanter (1959) is longarts en nu ruim zes jaar werkzaam in het oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) te Amsterdam. Door actief te vechten tegen de tabaksindustrie probeert zij te bevorderen dat de jeugd een rookvrije toekomst krijgt. 'Elke dag beginnen in Nederland 75 kinderen met roken, stelt zij. Dat is volgens haar de schuld en verantwoordelijkheid van de overheid. 'Die moet ervoor zorgen dat kinderen niet verslaafd raken.' Najaar 2019 verscheen van Wanda de Kanter en haar collega-longarts Pauline Dekker het boek 'Niet roken maar koken'.

De baby heeft een zuigreflex. Een speen helpt soms om hem of haar te laten inslapen. Misschien is het wel beter voor de tandjes dan een duimpje… Een lolly komt niet veel later in beeld. Misschien wat minder goed voor de tandjes.

Als  het aan de tabaksindustrie ligt volgt al snel de sigaret: meer dan 80 procent van de huidige rokers begon als kind. Twee van de drie kinderen die één sigaret probeert wordt een dagelijkse roker: dankzij roosteren en toevoegingen van suikers, drop, honing, hoestdempers en ammoniak. Een geheim recept dat kinderen steeds sneller en dieper verslaafd maakt. Met veel hogere doses nicotine en teer-neerslag dan op de sjoemelpakjes staat vermeld.

Dankzij 100 jaar misleiding heeft deze industrie het gebracht tot 8 miljoen tabaksdoden per jaar. Leugens en bedrog, miljardencampagnes, inkopen van ‘influencers’, omkopen van verkooppunten en het inhuren van lobbyisten. Introductie van de zogenaamd veilige filter, structureel ontkennen van feiten.

Juist. Zou je haar… het door haar zelf geïnduceerde probleem willen laten oplossen? Terwijl tegelijkertijd de conventionele sigaret een opmars maakt in Afrika en andere derdewereldlanden. En zij niet stopt met de verkoop van deze sigaret in de westerse landen.

Zou je haar… een tabaksindustrie die op dit moment 30 procent van de jongeren in de Verenigde Staten verslaafd heeft gemaakt aan een vorm van elektrisch roken, vertrouwen dat zij dit doet om arme oude zieke rokers van het roken af te helpen? Ampullen met echte fijne kindersmaakjes. Door de hoge concentratie nicotinezouten, de dosering en/of bijmenging van ‘van alles’ zijn vele kinderen ziek en kortademig opgenomen in het ziekenhuis. De precieze oorzaak is nog steeds niet bekend. Maar bovenal zijn miljoenen kinderen in 2019 verslaafd geraakt aan nicotine.

De ene publicatie na de ander duikt op: ‘hoge dosis nicotine-inhalatie leidt tot hart- en vaatziekten, bij dieren tot kanker en bij jonge kinderen tot nicotinevergiftiging’. Natuurlijk duiken er in de ‘elektrische wereld’ uiterst positieve rapporten op om de relatieve veiligheid te bewijzen. Maar lange termijn-resultaten ontbreken. Slechts één land in de wereld ondersteunt het landelijk gebruik van de e-sigaret. Ondertussen worden de Nederlandse media dagelijks met hun hardnekkige verkooppraatjes bestookt. Als je maar vaak genoeg hetzelfde zegt, gaat iedereen het wel geloven. De marketingbeurs is onbeperkt… De groeimarkt ook…

Als jij wilt stoppen met roken is het niet meer dan logisch dat je een zo hardnekkige verslaving aanpakt met de beste (= effectief bewezen) methode: en dat is een goede begeleiding door je huisarts of een gekwalificeerde praktijkondersteuner met of zonder ondersteuning van pillen of pleisters. Daar is heel veel onderzoek naar gedaan.

Een nicotinevervanger in de vorm van een damp-ampul: een elektrische sigaret helpt 5 procent van de rokers te stoppen met roken.

… Een meerderheid (95 procent), die hier mee probeert te stoppen, valt dus terug of gebruikt beiden: binnen elektrisch roken, buiten het echte werk. De helft van het aantal hartinfarcten door roken wordt al veroorzaakt door 1 sigaret per dag. Een schijnveiligheid dus om het roken te verminderen door een andere nicotinebom.

En als laatste zeer belangrijke risico: als kinderen eenmaal verslaafd zijn aan de hoge dosis nicotine, hoe makkelijk is het dan niet om over te stappen op de echte sigaret?

Dankzij 100 jaar misleiding heeft deze industrie het gebracht tot 8 miljoen tabaksdoden per jaar.

https://simonchapman6.com/2019/09/26/the-dirty-dozen-twelve-myths-about-e-cigarettes/