Bram Bakker is een van de bekendste en opvallendste psychiaters van Nederland. Hij werd opgeleid in de psychiatrie in de Valeriuskliniek en het VU medisch centrum in Amsterdam, promoveerde in 2000 op angstaanvallen en ging datzelfde jaar aan de slag als psychiater in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Naast het behandelen van patiënten publiceerde hij artikelen en boeken en werd uitgever. Inmiddels is hij ook initiatiefnemer van de Balanskliniek, een ondersteuning bij complexe medische problemen, die een bestaande balans bedreigen of zelfs al hebben verstoord.

Het is mijn overtuiging dat slaapproblemen het meest succesvol kunnen worden bestreden zonder medicatie.

Quetiapine

Steeds vaker horen we kritische geluiden over het antipsychoticum quetiapine. Zowel op patiëntenfora als in de publieke media is de tendens: het wordt veel te veel voorgeschreven, de bijwerkingen zijn ook bij lage doseringen vaak ernstig en mensen komen er nog maar moeilijk vanaf als ze het een tijdje hebben gebruikt.

 

Quetiapine is een relatief nieuw, zogenaamd atypisch antipsychoticum dat primair werd ontwikkeld om psychosen te bestrijden. Daarbij zijn doseringen van 400-800 mg gebruikelijk. De meest voorkomende bijwerking, slaperigheid, komt al bij de laagst denkbare dosering van 25 mg voor.

 

Zaadlozing

 

En met die bevinding geschiedde iets dat in een lange traditie past: quetiapine werd populair als slaapmiddel, zonder wetenschappelijke onderbouwing. Het zogenaamd ‘off label’ voorschrijven van psychofarmaca is al decennialang gangbaar. Dertig jaar geleden schreef ik het antidepressivum clomipramine al voor bij de behandeling van ejaculatio praecox ofwel ‘vroegtijdige zaadlozing’. 

Prozac werd in de hoogtijdagen van het middel geprobeerd bij de meest uiteenlopende vormen van afwijkend gedrag (kleptomanie), en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Nu liggen met name huisartsen onder vuur vanwege hun voorschrijfgedrag met betrekking tot quetiapine als slaapmiddel. Maar wat moeten ze anders: de benzodiazepines, nog altijd prima slaapmiddelen, zijn structureel zwart gemaakt vanwege het risico op afhankelijkheid. Geen huisarts durft nog langer dan twee weken temazepam voor te schrijven, vanwege een dwingende richtlijn. Wat zijn de alternatieven? ‘50 mg promethazine’, leerde ik in mijn opleiding. Maar dat is een antihistaminicum, en ook ‘off label’ gebruik dus. 

Slaapproblemen

 

Het is mijn overtuiging dat slaapproblemen het meest succesvol kunnen worden bestreden zonder medicatie. Anders gaat de bekritiseerde praktijk met betrekking tot quetiapine nog jaren duren…

 

Therapie bij slaapproblemen, denk bijvoorbeeld aan ACT (meer weten? lees ‘Slapen is niets doen’ van dokter Aline Kruit) is op korte termijn een stuk duurder, maar de uitkomsten zijn vrij zeker duurzamer. Waarom weet ik dat niet helemaal zeker? Het bemachtigen van ‘evidence’ is zeer kostbaar, en wie gaat dat financieren?

 

We moeten hopen dat er genoeg collega’s de moed hebben om te stoppen met die quetiapine. Niet-medicamenteuze alternatieven schetsen is dan wel het minste wat we als psychiaters kunnen doen.

Benzodiazepines zijn structureel zwart gemaakt vanwege het risico op afhankelijkheid.