Annie M.G. Schmidt, die op oudere leeftijd vrijwel blind was, vertelde eens dat zij op het Leidseplein ooit een kangoeroe dacht te zien. Helaas bleek het een rooms katholieke monnik in een pij te zijn.
‘Wilt u sekszegels’?
‘Wilt u sekszegels’? vroeg de caissière van Albert Heijn. Daar keek ik van op. “Wat zegt u?”, antwoordde ik. Ze herhaalde de vraag: of ik sekszegels wilde. Omdat zij, net als ik een mondkapje droeg, zei ik nu maar eens luid en duidelijk dat ik haar niet goed verstond. Ook zij articuleerde nu extra goed, het bleek te gaan om bestekzegels. “Nee, dank u, die hoef ik niet, ik heb genoeg messen en vorken.”
Iets verkeerd verstaan of niet goed zien, blijkt soms aanleiding te zijn tot verrassende zaken. Zo vertelde Annie Schmidt, die op oudere leeftijd vrijwel blind was, dat zij op het Leidseplein ooit een kangoeroe dacht te zien. Helaas bleek het een rooms katholieke monnik in een pij te zijn. Toch veel minder exotisch dan een kangoeroe.
Verstaanbaar
Nu wij nog steeds veroordeeld zijn (en ook nog blijven) tot het dragen van mondkapjes, was ik wel benieuwd hoeveel misverstanden die veroorzaken. Twee Amerikaanse psychologen hebben onlangs onderzoek gedaan naar de verstaanbaarheid van mondkapjes-dragers.
Daaruit bleek dat het medische FFP2-masker, een zogenaamd chirurgisch mondkapje, het best scoort. Dat heeft een verstaanbaarheid van ruim 94 procent, tegen 88 procent van een loszittend mondkapje van textiel. Wat de verstaanbaarheid begrijpelijk heel erg verslechtert, is achtergrondgeruis zoals dat bijvoorbeeld aanwezig is in supermarkten. Dan zakt de verstaanbaarheid tot 45% (medisch mondkapje) of tot zelfs 27% ( zo’n leuk modieus kapje van textiel).
Over het mondkapje, dat op Covid-afdelingen wordt gedragen, waarvan ik, dankzij connecties in medische kringen, vijf exemplaren bezit, waarmee ik er helaas uitzie als miss Piggy, repte het onderzoek niet.
Heilloos
Gelukkig heeft een Belgische gezondheidsorganisatie vijf tips opgesteld, die ervoor moeten zorgen dat mondkapjes-dragers elkaar zo goed mogelijk blijven verstaan. Vooral belangrijk voor winkelpersoneel, dat vaak ook nog vanachter een plexiglas scherm moet werken. Mondkapjes en zo’n scherm vormen samen een heilloze combinatie als het om verstaanbaarheid gaat.
Een paar nuttige tips :
- Maak altijd oogcontact,
- Spreek ook met je lichaam, maak handgebaren of hoofdbewegingen,
- Vermijd zoveel mogelijk storende omgevingsgeluiden,
- Articuleer duidelijk en spreek langzaam,
- Ga niet hard schreeuwen en blijf vooral begripvol en aardig.
Belangrijkste tip: schaf muziek in de winkels totaal af zolang de mondkapjesplicht geldt.
Spannend
Wat zou ik trouwens met sekszegels bij elkaar hebben kunnen sparen? Bij elk vol zegelboekje met een filiaalchef naar keuze een weekeind in een Van der Valkhotel? En met vijf volle spaarboekjes tien dagen naar Benidorm met diezelfde man?
Hoe dan ook: veel spannender dan een stel vorken en messen.
Wat zou ik trouwens met sekszegels bij elkaar hebben kunnen sparen? Met een filiaalchef naar keuze een weekeind in een Van der Valkhotel?