Dr. Ted van Essen was 40 jaar huisarts in Amersfoort. In 1995 promoveerde hij in Utrecht met een onderzoek over de griepprik. Dat onderwerp heeft hem nooit losgelaten. Thans is hij voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting. Ook is hij toezichthouder bij Dimence, een grote GGZ-instelling in Overijssel, en bij de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. Daarnaast is hij als huisarts vaste deskundige in het tv-programma Tijd voor MAX. Daarin beantwoordt hij inmiddels dagelijks vragen over het coronavirus, hetgeen hij nu ook doet in het weekblad MAXMagazine.

Huisartsen werden er hoorndol van: elke wijziging leidde tot een stortvloed aan telefoontjes.

Prullenbakvaccin

Een tijdje geleden was er veel ophef over coronavaccin dat in de prullenbak terecht kwam. Onaangekondigd verschenen sommige mensen niet op hun prikafspraak bij de huisarts en die hield klaargemaakt vaccin over dat niet bewaard kon worden. Doodzonde natuurlijk.

Huisartsen hadden aangeboden te helpen met vaccineren, omdat aanvankelijk de GGD het niet aankon. Vanwege de ingewikkelde bewaarvoorschriften voor de andere vaccins was dat alleen mogelijk met het AstraZeneca-vaccin. Een tijdje was onduidelijk voor wie het vaccin geschikt was. Eerst mocht het alleen bij mensen onder de 65 jaar en later juist alleen voor mensen boven de 60. De communicatie daarover wisselde voortdurend en was nogal knullig. Het vaccin werd ook nog eens trager geleverd dan afgesproken.

Hoorndol

Het Astra-vaccin werd zo het lelijke eendje onder de coronavaccins. Ten onrechte, want de werking tegen ernstige COVID doet niet onder voor de andere vaccins en de inmiddels bekende ernstige bijwerking is zeer zeldzaam. Tenslotte bleken er problemen bij het melden van de vaccinatie in de Coronacheck app. Huisartsen werden er hoorndol van: elke wijziging leidde tot een stortvloed aan telefoontjes. Veel begrijpelijke vragen en steeds weer afzeggen en opnieuw maken van prikafspraken. Als huisarts moet je nu eenmaal bereikbaar zijn, dus je kan niet een bandje inspreken met het verzoek morgen maar eens terug te bellen.

Zuinig

De huisartsen hebben de meerderheid van de mensen tussen 60 en 65 jaar netjes ingeënt. Huisartsen zijn gewend om zuinig met alle middelen om te gaan. Daarom maakten ze in korte tijd de website prullenbakvaccin.nl waar mensen zich konden aanmelden voor de enkele overgebleven vaccins. De 150 vaccinatiecentra van de GGD zorgen ook dat er aan het einde van de dag geen vaccin verloren gaat, maar er zijn meer dan 5.000 huisartspraktijken, dus dat tikt aan.

Uiteindelijk blijkt dat er door afgezegde afspraken nog zo’n 100.000 ongebruikte vaccins bij de huisartsen in de koelkast liggen. Die zijn bijna over de houdbaarheidsdatum, dus als daar  niet snel wat mee gebeurt komen die in een hele grote prullenbak terecht. Dat wil niemand, en zeker huisartsen willen dat niet want die weten hoe hard vaccin nodig is.

Namibië

En nou komt het: het RIVM wil of kan ze niet bij de huisartsen terughalen. Je zou denken dat ophalen niet anders is dan wegbrengen, maar kennelijk is dat een probleem. Dus hebben een paar huisartsen zelf een systeem gemaakt waarmee de vaccins verantwoord (dus gekoeld) worden ingezameld en vervoerd naar Namibië, waar 20 artsen kaar staan om ze te verdelen over de bevolking. Een druppel op de gloeiende plaat, want lage-lonen-landen staan helemaal achteraan in de rij voor vaccin, maar alle beetjes helpen natuurlijk.

En nu schijnen er weer juridische problemen te zijn. Snapt u het? Ik niet!

Het AstraZeneca-vaccin werd zo het lelijke eendje onder de coronavaccins. Ten onrechte, want de werking tegen ernstige COVID doet niet onder voor de andere vaccins en de inmiddels bekende ernstige bijwerking is zeer zeldzaam.