Bron: Instagram

Oké, een beetje ondoordacht…

Als Koning en Koningin kun je je ook werkelijk geen moment vergalopperen. Even, voor een drie seconden durend fotomomentje, sta je tijdens je vakantie op het Griekse eiland Milos naast de sympathieke mede-eigenaar van een sfeervol restaurant. Bij de man heb je net gezellig gegeten – maar húp… ineens ben je doelwit van internationale coronakritiek.

Zelfs op Teletekst – onder de noemer ‘coronacris’ – worden die paar seconden gebracht als opmerkelijk nieuws: ‘Koningspaar schendt coronaregel’.

Teletekst meldt vervolgens: ‘Op internet gaan vakantiefoto’s rond van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Eén ervan toont het koningspaar vlak naast een man, zonder dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Op de foto heeft de koning wel een mondkapje in zijn hand’. Dit alles volgt na een ‘exclusief verhaal’ van vrij zeker de ‘research-redactie’ van RTL-Nieuws.

Vakantiekleding

Het paar poseerde spontaan in vakantiekleding slechts heel kort voor het privékiekje. Vrij zeker omdat de restauranteigenaar – begrijpelijk, gezien de ‘hoogte’ van zijn gasten – dit voor hem historische moment zowel voor zijn familie als voor zijn restaurant wilde vastleggen. Het is daarmee het belangrijkste plaatje in zijn plakboek…

Willem-Alexander en Maxima deden dit voor hem. Maar… één ondoordacht moment of je wordt alweer onderuit getrokken. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst werd door Teletekst om opheldering gevraagd. En wat zei de woordvoerder, uiteraard: ‘Het betreft hier een privé-situatie’. Wat kon de man ánders zeggen? Ook tegenover RTL-Nieuws wilde de Rijksvoorlichtingsdienst niet verder reageren op de kwestie.

‘Het is opmerkelijk dat de koning zich zo laat vastleggen’, reageert Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus op de site van de zender. ‘Het lijkt alsof ze keurig op de hoogte zijn van de maatregelen die in acht moeten worden genomen. Hij (Willem-Alexander) heeft op de foto een mondkapje in zijn hand, maar toch hebben ze zich in een moment van onoplettendheid laten vastleggen op een manier die op zijn minst onhandig genoemd kan worden.’

Oordeel

En dáár is het oordeel van de verslaggever uit een land dat het zelf ook niet al te nauw neemt met de coronaregels, en al helemaal niet op vakantie in het buitenland. ‘Je zou het een onschuldig vakantiekiekje kunnen noemen’, zegt Paulus. ‘Maar in een tijd dat premier Mark Rutte het Nederlandse volk keer keer op keer wijst op het naleven van  de corona-maatregelen en het belang daarvan, kun je niet anders dan constateren dat de koning hier een slippertje maakt.’

Oke-oké, punt gemaakt Paulus: het was wellicht een beetje ondoordacht van ons koningspaar, misschien zelfs wel een beetje dom.

Maar, eerlijk gezegd, word ik toch een beetje moe van dit hijgerig soort corona-‘nieuws’.

PS: Ernstiger vind ik de misdragingen van sommige media die, dwars tegen de afspraken in, het paar – ongeposeerd – op hun boot in badkleding fotograferen. Dat is een flagrante schending van hun privémomenten op een (overigens mooie) boot.

 

Nu ja, ‘door het stof’ dan maar… aldus De Telegraaf.