René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals 'In de Greep van de Griep' over influenza, 'Medisch (Mis)handelen' over medische fouten, 'Rebel tegen Wil en Dank' (de biografie over prof. dr. Bob Smalhout), 'Het Haperend Hart' (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek.

Airco? Zo’n lelijke kast aan de gevel en een slurf die uit je raam hangt te condens-druppelen.

Nederland weer open, ‘ophokplicht’ ingetrokken

Na het avondeten vanavond viel ik even in slaap, nu ja toch wel dik een uur. Dat had álles met de verpletterende hitte van vandaag te maken. De tweede tropische dag? Nee, niet met m’n gezicht op tafel tussen de borden en het bestek in, maar keurig liggend op de bank in de huiskamer. Het was gewoon te warm en te klef om actief te zijn.

Een al jaren telkens herhaald advies door mijn beste vriend om eindelijk eens een goede airco aan te schaffen, heb ik nog steeds in de wind geslagen – omdat ik het (kennelijk onterechte) beeld heb dat die dingen stroom vreten, je zo’n lelijke kast aan de gevel krijgt en er een slurf uit je raam hangt te condens-druppelen.

Hij beweert er toenemend actief door te worden – ‘Heerlijk koel!’, roept-ie dan door de telefoon. Ik beweer dat het enige dat bij mij toeneemt  m’n energierekening is…

Vergeten

Hoe het ook zij: ik sliep door de – voorlopig laatste – persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge heen. Totaal vergeten. Maar alles was langzamerhand ook wel gezegd, en herhaald, teruggetrokken en op een nieuw dienblad weer geserveerd. En ook waren er geen nieuwe beelden meer te verwachten die ons zouden verrassen, of het zou de verschijning van gebarentolk Irma Sluijs moeten zijn.

Hoe dan ook, de kijkcijfers liepen de laatste tijd ook zwaar terug.

Ik miste dus de aankondiging van de herstart van Nederland, op 26 juni. Maar de besluiten waren de afgelopen dagen door de diverse nieuwsmedia al voorgekauwd en tot in den treure herkauwd. Het viel dan ook te verwachten dat de lockdown zou worden opgeheven, dat voorlopig in heel veel situaties de mondkapjes in de linnenkast kunnen blijven, en dat we onvermijdelijk anderhalve meter afstand zullen moeten blijven houden.

Rijksoverheid.nl

Dat kwam inderdaad uit, las ik snel op Teletekst. Maar toch even naar het totaal van de corona-besluiten gekeken op de website van de Rijksoverheid punt en-el. Omdat de corona-persconferentie van het kabinet tot nu toe steeds het laatste actuele bericht van die dag was, las ik automatisch het vandaag laatst geplaatste.

En ik heb het eerst niet door, kennelijk omdat ik nog wat slaperig was: ‘Ophokplicht deels ingetrokken.’ (Vanaf vannacht, zaterdag 19 juni om 00:00, wordt de afscherm- en ophokplicht in vijf van de 20 regio’s in Nederland ingetrokken).

Pluimvee

Huh, wat lees ik nou eigenlijk? Dit gaat niet over corona maar over de vogelgriep, over pluimvee, over overvliegende wilde vogels die vanuit de lucht onze agrarische gebieden platbombarderen met hun besmette uitwerpselen en zo onze vogelstand infecteren. Dus… ja, eigenlijk exact hetzelfde al wij in de afgelopen 15 maanden hebben meegemaakt. We werden overal door het virus besprongen.

Corona-ophokplicht, die naam is zo gek nog niet en past naadloos.

Welnu, mededeling van het kabinet: onze ophokplicht is dus ingetrokken, per 26 juni… (in dit land van 17 miljoen vreemde vogels).

Alles was langzamerhand ook wel gezegd, en herhaald, teruggetrokken en op een nieuw dienblad weer geserveerd.

Beeld van de voorlopig laatste corona-persconferentie van premier Rutte.  Foto boven: Pixabay