Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Met ruim een miljoen bezoekers heeft deze gezondheidswebsite z’n bestaansrecht volop bewezen.

Anesthesioloog prof. dr. Bob Smalhout (r.) samen met medisch journalist René Steenhorst

‘Meer over Medisch’ viert jubileum

‘Meer over Medisch’ bestaat twee jaar. Van een levensvulling voor een pensionado heeft de site zich in die tijd ontwikkeld tot een toonaangevend platform voor medisch nieuws.

Ik herinner me de geboorte van ‘Meer over Medisch’ nog heel goed. De maker ervan, René Steenhorst, is al jaren een goede vriend, dus fungeerde ik als praatpaal, toen hij twee jaar geleden, na een carrière van 40 jaar met pensioen ging als medisch redacteur van De Telegraaf. Hoe moest hij z’n leven invullen, nu zijn drukke baan in één klap wegviel? Omdat ikzelf die overstap al geruime tijd achter de rug had, was ik natuurlijk de aangewezen persoon om mijn ervaringen met hem te delen. Bovendien had ik er ook nog eens een boekje over geschreven, dus ik kon er niet onder uit hem met goede raad bij te staan, wat ik met groot genoegen heb gedaan.

Pensioenterreur

Met een uitspraak van arts en Telegraaf-columnist Bob Smalhout begon ik mijn boekje ‘Drukker dan ooit’. Hij vertelde me, dat de dag, waarop hij met pensioen moest, de ergste dag van zijn leven was. Hij was 65 en moest afscheid nemen van zijn werk als hoogleraar en anesthesioloog van het toenmalige  Academisch Ziekenhuis in Utrecht. ’Werken is voor mij geen straf, maar een groot geluk. Als ik minister was, zou ik zwart op wit neerschrijven dat het verrichten van zinvolle arbeid een primair recht is van de mens, dat hem niet ontnomen mag worden. Pensioen mag geen dwangmiddel zijn. Het moet zoiets zijn als het stemrecht: je mag gaan stemmen, als je wilt, maar op de verkiezingsdag komt niemand je huis binnen met een pistool en zegt: “Handen omhoog en nu gaan stemmen, anders schiet ik u neer”. Dan wordt het een terreur. En dat hebben we in Nederland: een pensioenterreur’.

Bevriend

De mooiste dag in zijn leven, vertelde Smalhout verder, was de dag waarop De Telegraaf hem belde en een column aanbood, die hij tot zijn dood in 2015 heeft geschreven, daarbij begeleid door René Steenhorst, die met Smalhout bevriend raakte.

Hersenonderzoeker Dick Swaab schreef al in 1991: Blijf je hersenen gebruiken, dat beschermt tegen alzheimer.

Een andere noeste doorwerker na zijn pensioen is hersendeskundige en arts prof. dr. Dick Swaab, die zegt: ‘Als ik zou stoppen met werken, zou ik gek worden’. Dus ook hij -inmiddels 76- werkt door, deels in China, waar hij op zijn leeftijd nog gewoon colleges mag geven en promovendi mag begeleiden, wat in Nederland stopt bij 70 jaar.

Alzheimer

Doorwerken na de AOW-leeftijd ( inmiddels 66 jaar en 4 maanden) komt steeds vaker voor, maar is zeker nog geen normaal verschijnsel. Op het ogenblik werken er zo’n 300.000 gepensioneerden door, dat waren er in 2010 140.000, in tien jaar dus ruim een verdubbeling. Als je aan hen zou vragen waarom ze dat doen, staat het begrip ‘geld’ zeker niet op de eerste plaats. Het meest gehoorde antwoord is: ’Ik wil blijven meedoen aan de maatschappij, ik wil er toe doen, betrokken blijven’. Inmiddels is wel bekend dat maatschappelijk actief blijven goed is, zowel voor het lichamelijke als het psychische welzijn van mensen. Dick Swaab schreef ín 1991 al een artikel in het Amerikaanse vaktijdschrift Neurobiology of Aging met de titel ‘Use it or lose it’, anders gezegd: blijf je hersenen gebruiken, dat beschermt tegen alzheimer.

Ruim 1 miljoen bezoekers

Heel verstandig dus dat René twee jaar geleden zijn site ‘Meer over Medisch ‘startte, waarmee hij niet alleen een waardevol ‘naslagwerk’ op internet opzette, maar zichzelf en een groot aantal columnisten een nuttige bezigheid bezorgde. Inmiddels heeft zijn site met ruim een miljoen bezoekers z’n bestaansrecht volop bewezen. In coronatijd nog driedubbel, want over deze ziekte en de aanpak ervan deden heel wat onzinnige theorieën de ronde. Des te meer behoefte dus aan een platform waar betrouwbaar nieuws te vinden is.

Daarom is een gelukwens met dit jubileum op z’n plaats. En, zoals wijlen mijn moeder zou zeggen, ‘dat wij, als medewerkers, er maar de blijde getuigen van mogen zijn’.  En u, als lezers, uiteraard ook.

Van een levensvulling voor een pensionado heeft de site zich in die tijd ontwikkeld tot een toonaangevend platform voor medisch nieuws.