Bewegingsziekte is vervelend. Iedereen kan er last van krijgen. Niet iedereen heeft er echter evenveel last van.
Mag ik een teiltje?
En dan mag je eindelijk weer op vakantie, komen er weer andere ongemakken op de proppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wagenzieken die je in je auto vervoert… Je zou bijna blij worden van het vakantieloze jaar 2020.
Wagenziekte, wat is dat eigenlijk? De benaming klopt eigenlijk niet. Vaak wordt ook wel de term reisziekte gebruikt, maar bewegingsziekte is nog beter. Het gaat namelijk niet om de wagen of het reizen, maar om het bewegen, waardoor onder andere de misselijkheid optreedt. Zeeziekte is ook een vorm van bewegingsziekte en misselijk worden van een videogame ook!
Uitgangspunt
Achtentwintig jaar geleden werd mij gevraagd een artikel te schrijven voor het blad ‘Homeopathisch bekeken’. Het thema van die maand (augustus) was ‘Reisziekte’. Dus met mijn know-how als KNO-arts dook ik de literatuur in. Is reisziekte dan een KNO-aandoening, vraag je je misschien af…? Tja, een aandoening die een beetje door iedereen en niemand werd geclaimd in die tijd. Door er over te schrijven en door het geschrevene later als uitgangspunt te gebruiken voor een papieren folder of (jaren later) een internetpagina op onze KNO-ziekenhuiswebsite, liet ik zien dat ik er verstand van had of er in ieder geval over had nagedacht.
IQ-knop
Veel patiënten leverde dat niet op, maar dat is ook niet altijd nodig. Zorgvuldige, leesbare informatieoverdracht is ook belangrijk. Ik ben er nog steeds mee bezig (zie bijvoorbeeld: neus.nu). En dat is nog niet zo eenvoudig, want een internettekst leest anders dan een tekst in een boek of tijdschrift. Je moet in korte alinea’s schrijven in begrijpelijke, eenvoudige taal zonder kinderachtig te worden. Een knop ‘hoogte IQ’ zou zo maar geplaatst kunnen worden naast de knop ‘Lettergrootte’. Ik heb het nog nergens gezien… De boodschap die je wilt vertellen moet voorin de alinea staan, want internet is een vluchtig medium voor gehaaste, snelle lezers…
Bewegingsziekte is vervelend. Iedereen kan er last van krijgen. Niet iedereen heeft er echter evenveel last van. Echt ziekte noem je het pas als de ziekte invalideert en als het beperkingen oplegt aan autorijden, varen, vliegen of ruimtereizen. En dat kun je best slecht nieuws noemen. Er zijn gelukkig veel adviezen na te leven, opdat de bewegingsziekte niet echt een kans krijgt.
Vestibulologie
Nu we met z’n allen weer willen bewegen, moe van het thuis stilzitten achter de pc, is voor mij het moment aangebroken (en nu voor de zomer echt begint, dus al in juni) om die adviezen over bewegingsziekte te plaatsen op de website van de KNO-vereniging. Ik leverde mijn artikel uit 1993 in en met de nieuwste inzichten, zoals bijvoorbeeld de elektrische auto, werd een up-to-date voorlichtingspagina op KNO.nl over reisziekte geplaatst. Een goed initiatief van de themagroep vestibulologie van de KNO-vereniging, die recent al acht andere goede pagina’s had geschreven over duizeligheid.
De KNO-vereniging trekt bewegingsziekte nu echt naar zich toe en terecht, want het evenwichtsorgaan is een KNO-orgaan. Er bestaat een nauwe relatie met het slakkenhuis (gehoor) en veel aandoeningen komen ook gecombineerd voor. Uiteindelijk is de combinatie (recente inzichten en mijn voorloperij) goed gebleken. Nu nog hopen dat jij wagenziekvrij met alle adviezen je vakantiebestemming bereikt zonder teiltje.Beeld: Pixabay