Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

Waarom besluiten vrouwen, die iets dramatisch hebben meegemaakt in hun leven, zich te laten fotograferen in hun ondergoed voor De Telegraaf?

Er zijn heel wat dingen in het leven, die ik niet snap. Daar kan ik heel goed mee leven. Maar één onbegrepen kwestie wil ik nog wel eens opgehelderd zien: waarom besluiten vrouwen, die iets dramatisch hebben meegemaakt in hun leven, zich te laten fotograferen in hun ondergoed, waarna die foto in een grote landelijke krant wordt geplaatst?

Knappen ze daar ècht van op? Je zou denken van wel, want de serie ‘Blootgeven’ staat al jaren elke zaterdag in De Telegraaf.  Waren het vroeger vooral mooie, jonge meiden, de laatste tijd zijn het bijna altijd vrouwen van middelbare leeftijd, die óf een scheiding, óf kanker óf de plotselinge dood van een dierbare óf het verlies van een baan achter de rug hebben, soms zelfs alles tegelijk.

Onderbroek

Onlangs was het de 51-jarige afdelingsmanager Manon, die borstkanker had en toen ze daar net een beetje van opkrabbelde haar man verloor door een hartinfarct. ‘De grond zakte onder mijn voeten vandaan’, vertelt ze. Een paar maanden later staat ze in BH en onderbroek in De Telegraaf.

Dat je na twee van zulke klappen behoefte hebt aan iets liefs, iets opbeurends, iets waar je van opvrolijkt kan ik me voorstellen. Een reisje langs de Rijn met een goede vriendin, een fijne behandeling bij een kapper annex schoonheidsspecialiste, een abonnement op Netflix, de bioscoop of een wekelijkse bos bloemen, een serie vrij te besteden cadeaubonnen: allemaal troostrijke dingen. Maar in je ondergoed in een krant, wat is daar in vredesnaam opbeurend aan?

Kloeke slip

Manon, gehuld in een degelijke BH en kloeke slip, het haar nog kort na de chemo, zegt dat ze, als ze naar zichzelf kijkt, een krachtige, mooie vrouw ziet, die er langzaam weer klaar voor is om naar de nagelsalon te gaan, zich een beetje op te maken en zichzelf leuk aan te kleden. Maar daarna besloot ze zich dus uit te kleden en op de foto te gaan. Ik kan er met m’n verstand niet bij.

Nou heb ik er, als niet fotogeniek persoon, sowieso een hekel aan om op de foto te gaan. Met een fotosessie doe je mij bepaald geen plezier. Een goeie foto van jezelf is natuurlijk wel fijn, maar laat je daarvoor dan mooi opmaken en trek een smaakvolle outfit aan. Die foto kun je desgewenst uitvergroot ophangen in de woonkamer, daarvoor leent zo’n ondergoed-foto zich toch minder goed.

Zoals gezegd, dit raadsel wil ik graag oplossen. Misschien moet ik Manon maar eens bellen.

In je ondergoed in een krant, wat is daar in vredesnaam opbeurend aan?

Pixabay

Lees ook van Cisca Dresselhuys op MeeroverMedisch.nl: