Even voorstellen: Wanda de Kanter (1959) is longarts en nu ruim zes jaar werkzaam in het oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) te Amsterdam. Door actief te vechten tegen de tabaksindustrie probeert zij te bevorderen dat de jeugd een rookvrije toekomst krijgt. 'Elke dag beginnen in Nederland 75 kinderen met roken, stelt zij. Dat is volgens haar de schuld en verantwoordelijkheid van de overheid. 'Die moet ervoor zorgen dat kinderen niet verslaafd raken.' Najaar 2019 verscheen van Wanda de Kanter en haar collega-longarts Pauline Dekker het boek 'Niet roken maar koken'.

 

Laat de kanker niet binnen

Sinds Wereldkankerdag (dinsdag 4 februari) praat iedereen over de groei van het aantal kankerpatiënten, terwijl de sterfte eraan afneemt… De kans dat je er over 5 jaar nog bent is gestegen naar 65 procent. De prognose van kanker is gebaseerd op de behandeling van vijf jaar geleden.

Wat heb je hier allemaal aan als individu met kanker? Heel weinig en toch is die wereldwijde aandacht voor kanker ontzettend goed. Omdat je je misschien net een tikkeltje minder eenzaam voelt als je weet dat er miljoenen onderzoekers aan de oplossing van kanker werken door nieuwe behandelingen te ontwikkelen, door medicijnen te combineren, door er voor te zorgen dat er minder bijwerkingen zijn. En ook omdat je merkt dat je niet de enige bent.

Als je kanker hebt die niet te genezen is, als er uitzaaiingen zijn, dan kan je vaak nog heel lang leven. En toch weet je dat je niet gaat genezen. Maar wie weet – als je maar lang genoeg leeft – dat er misschien een nieuw medicijn gevonden wordt, waardoor jij misschien toch wel geneest…

Onzekerheid

Leven in onzekerheid is zwaar. Elke CT-scan is een mogelijk vonnis. Voel je je goed, blijken de uitzaaiingen toch gegroeid. En dan die wachttijden voor de MRI en de PET-scan. En opnieuw wachten op de uitslag, op het teamoverleg, er komt geen eind aan. En het houdt nooit op… je leven staat letterlijk op zijn kop, voor jou en je naasten.

Hoewel, ik weet dat er ontzettend veel méér mogelijk is, ik maak het letterlijk dagelijks mee in mijn praktijk in het Antoni van Leeuwenhoek: mensen die 5 jaar geleden nog maar een paar maanden te leven hadden, die er nu nog zijn – en in goede conditie! Soms weer aan het werk met een uitgezaaide ziekte, dankzij immuuntherapie of gerichte therapie…

Ik vind de onvoorspelbaarheid, de grilligheid, de onzekerheid zo heftig dat ik er als arts álles aan wil doen om te voorkomen dat iemand kanker krijgt. Minder mensen met kanker, meer middelen over voor de kanker die niet te voorkomen is.

Lees (hier beneden) het artikel * van het medische tijdschrift Harvard Public Health er maar op na: ‘The cancer miracle isn’t a cure, it’s prevention’.  Hierin wordt een lans gebroken voor het voorkomen van kanker naast alle nieuwe ontwikkelingen.

Roken geeft DNA-schade

Dertig procent van alle kankersterfte is te wijten aan tabaksgebruik, een ellendige verslaving opgelopen in de jeugd en mede oorzaak van 16 verschillende vormen van kanker: waaronder blaaskanker, keelkanker en alvleesklierkanker. De oorzaak van bijna 90 procent van alle 13.000 longkankers in Nederland. Elke 50 sigaretten geeft één DNA-mutatie. Kanker is een ziekte van het DNA, ons erfelijk materiaal… en dát inhaleren zo’n 3 miljoen mensen in Nederland elke dag, omdat het voor een zacht prijsje op elke straathoek te koop is.

Professor René Bernards, moleculair bioloog in het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, riep op 3 februari 2020 in het tv-programma De Wereld Draait Door de overheid op tot actie. ‘Voorkomen van kanker eist politieke moed en kennis.’  En het kost eigenlijk heel weinig die moed, en het levert zo ontzettend veel op, het voorkomt zoveel lijden in de toekomst. En er blijft dan zoveel menskracht en geld over voor al die mensen met kanker welke niet te voorkomen is.

* https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/the-cancer-miracle-isnt-a-cure-its-prevention/

Ik vind de onvoorspelbaarheid, de grilligheid, de onzekerheid zo heftig dat ik er als arts álles aan wil doen om te voorkomen dat iemand kanker krijgt. Minder mensen met kanker, meer middelen over voor de kanker die niet te voorkomen is.

Longarts Wanda de Kanter (AVL)