Ondanks een goede gezondheid overleefde de 49-jarige huisarts Mehran Nadimzadeh uit Hoofddorp een infectie met COVID-19 niet…

Op naar Kerstmis in Lockdown!

Zucht… 6.577 nieuwe corona-infecties op één dag! Hoeveel van hen zullen zodanig ernstig ziek worden dat ze blijvend worden geschaad in hun gezondheid dan wel overlijden? Want echt, corona is ‘geen griepje’. Leer dat nou eens begrijpen, in het geval u nog steeds twijfelt en neigt naar denkbeelden van doelbewuste verwarringzaaiers.

Zelfs de volgens zijn naaste collega’s en familie in goede conditie verkerende Hoofddorpse huisarts Mehran Nadimzadeh (49 jaar) is plotseling bezweken aan een infectie met het SARS-CoV2-virus. Mogelijk heeft hij dat in zijn eigen praktijk, of tijdens een huisbezoek, opgelopen. De dokter stierf op 27 november en laat een vrouw en een tienerdochter achter.

Het is een drama. Mehran is een van de nu 9.743 Nederlanders, die dit jaar zijn gestorven aan het virus waarvan vorig jaar om deze tijd nog niemand had gehoord.

Groot verdriet

Zijn collega’s reageren geschokt op de internetpagina van de dokterspraktijk in een boodschap aan de patiënten: ‘Met groot verdriet willen wij u mededelen dat uw huisarts Mehran Nadimzadeh is overleden ten gevolge van het coronavirus. Ondanks een goede gezondheid heeft hij een infectie met COVID-19 niet overleefd.’

Op een toegevoegde condoleance-pagina reageren patiënten geëmotioneerd op de plotseling dood van hun dokter (die jarenlang ook de vaste arts van studenten van Uilenstede in Amstelveen was): ‘Hij was de meest fijne huisarts die ik heb gehad. Hij nam de tijd voor je, gaf je niet het gevoel dat je een nummertje was en dat je binnen 10 minuten weg moest zijn. Hij nam tijd voor mijn kinderen om hun vragen te beantwoorden over hoe het menselijk lichaam in elkaar zat. Dát is hoe je een huisarts wil hebben. Wat een gemis voor iedereen gaat dit zijn.’

Volgens het artsentijdschrift Medisch Contact lijkt het erop dat Nadimzadeh de eerste Nederlandse arts is die overleden is aan de coronaziekte Covid-19. Woordvoerders van zowel de Landelijke Huisartsen Vereniging als de KNMG zeggen in het blad ‘geen eerdere berichten te hebben ontvangen over aan corona overleden artsen’.

Black Friday

Dus vandaag, 5 december: 6.577 nieuwe corona-infecties op één dag…! Een stijging voor de vierde achtereenvolgende dag. Terwijl was gehoopt op minder dan de helft.

Verbaast het u? Nee toch zeker?! Denk na: het is ruim een week na het koopjesweekend van het jaar.

Tijdens het Black Friday-weekend zag ik velen van u slenteren in de winkelstraten van Eindhoven, Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, Leiden en waar al niet meer… uw pas inhoudend vanwege de drukte van ontelbare mede-shoppers vóór u. Met tienduizenden was u daar. Gezellig hoor, dicht op elkaar, bijna als vanouds. Het was weliswaar door het kabinet ontraden om uitgebreid te gaan winkelen, maar u was er tóch. ‘Ach dat kabinet! Maling aan.’ Anderhalve meter afstand? Niet echt. Mondkapje? Velen waren zonder.

Het stond op uw gezichten ‘Ammehoela, Rutte kan ons wat.’ Uitgebreid in beeld was u bij het NOS-Journaal, RTL-nieuws en de eindeloze ‘loops’ van Hart van Nederland. Lekker funshoppen! Daar ging u, slenter-de-slenter, niet echt een ‘hoogstnoodzakelijke’ tred om toch maar weer zo snel mogelijk thuis te zijn, zo te zien.

Wees dus niet verbaasd – maar wel een beetje boos op uzelf – als het kabinet komende dinsdag Kerstmis goeddeels op slot gooit. Want eerlijk gezegd hebben teveel van u er naar gesolliciteerd:

Naar een historisch kerstfeest grotendeels in lockdown.

Foto: Volodymyir Hryschenko/UNSPLASH

Wees niet verbaasd – maar wel een beetje boos op uzelf – als het kabinet komende dinsdag Kerstmis goeddeels op slot gooit.