Situatie van ontslagen zorgmedewerkers met langdurige coronaklachten lijkt minister Conny Helder niet veel te doen.

Illustratie Brigitte Werner/PIXABAY

Keiharde vuist voor ‘onze helden’

VVD-minister Conny Helder (langdurige zorg) heeft zich de woede op de hals gehaald van de vakbonden FNV en CNV Zorg en Welzijn. Schrijnender: ze heeft vele tientallen door long covid uitgerangeerde zorgmedewerkers ernstig geschoffeerd. En het lijkt haar niet echt veel te doen.

De zorgwerkers, vaak al lang in dienst zijn van een ziekenhuis of een andere zorginstelling, werden ontslagen door hun werkgever omdat ze door hun coronabesmetting twee jaar achtereen fysiek en lichamelijk niet in staat waren te werken. De klachten werden langdurig nadat hun virusinfectie al achter de rug was.

Het ministerie van VWS beschreef eerder de gezondheidsklachten door COVID-19 aldus: “Mensen met long- of post-Covid hebben vaak klachten als: vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, spierzwakte, hartkloppingen, aanhoudende verhoging (koorts), vergeetachtigheid. Sommige mensen krijgen ook last van slaapproblemen, angst of andere geestelijke klachten.” Soms, zoals bij deze gezondheidswerkers, deden de gezondheidsproblemen zich in extreme vorm voor en houden tot op de dag van vandaag aan.

Gemotiveerd

De meeste verpleegkundigen en artsen stonden drie jaar geleden in de frontlinie van de aanzwellende coronapandemie, waren zeer gemotiveerd om hulp te verlenen, maar raakten geïnfecteerd met het virus door het contact met coronapatiënten. Sommige verpleegkundigen liepen besmetting op besmetting op. Dat gebeurde toen er nog geen sprake was van afdoende bescherming van zorgpersoneel.

Helder kan het evenwel niet over haar hart verkrijgen om voor deze groep zorgmedewerkers een speciale regeling te treffen om hun leven weer op de rails te krijgen. “We zijn al ruim 2.5 jaar in gesprek met het ministerie van VWS, hebben heel concrete voorstellen gedaan voor een tegemoetkomingsfonds en zelfs al partijen benaderd die de regeling zouden kunnen uitvoeren”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. “Maar nu schuift minister Helder alle verantwoordelijkheid van zich af en wil dat werkgevers en vakbonden een regeling gaan uitwerken aan de cao-tafel.” Ofwel, zo vervolgt FNV: “Mogen de andere zorgmedewerkers deze regeling nu gaan betalen van het geld dat eigenlijk voor loonsverhogingen bedoeld is?”

Lastige dossiers

Ofwel, er is massaal geapplaudisseerd voor de zorg in coronatijd, verpleegkundigen en artsen die zich met passie bekommerden om het lot van coronabesmetten werden ‘helden’ genoemd. Maar voor deze minister zijn de door corona aan de kant gezette medewerkers niet meer dan lastige dossiers waar zij snel vanaf wil.

Deze voormalige zorgmedewerkers vallen nu onder het UWV en niet langer onder een cao. Kitty Jong: “Minister Helder doet net of er een hele mooie regeling ligt, maar feitelijk doet ze helemaal niets. Ze heeft totaal geen gevoel voor de mensen die in de zorg werken en is niet capabel voor het werk dat ze doet. Wij kunnen niet eens aan de voorwaarden voldoen die Helder stelt, omdat dat een grove inbreuk is op vrijheid van onderhandelen en dat is een belangrijk vakbondsrecht. Dit voorstel is een keiharde vuist in het gezicht van de mensen wiens leven al verknald is door long Covid. De minister kan een dagvaarding tegemoet zien.”  Ook van CNV Zorg en Welzijn, die tegenover Trouw/ANP verklaarde: “Het is stuitend dat de minister niet na wil denken over aansprakelijkheid voor de ontstane situatie en de hele zaak teruglegt op de onderhandelingstafel van werkgevers en vakbonden.”

Over de columnist: René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Hij publiceert wekelijks medisch nieuws, columns en reportages in MAXMagazine, het veel gelezen tijdschrift van Omroep MAX. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals ‘In de Greep van de Griep’ over influenza, ‘Medisch (Mis)handelen’ over medische fouten, ‘Rebel tegen Wil en Dank’ (de biografie over anesthesioloog prof. dr. Bob Smalhout), ‘Het Haperend Hart’ (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek. Van het Pinedo-boek is inmiddels een Engelse vertaling verschenen: ‘Each Cancer Patient is A Pearl” (november 2021, Uitgeverij Prometheus).