Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Wat moet ik als 70-plusser met de vraag: ‘Weet u wel hoe u moet tandenpoetsen?’

Irritante dames

Langzamerhand heb ik al mijn ondersteunende hulptroepen weer bezocht. De tandarts, de kapper, de schoonheidsspecialiste, de chiropractor en de pedicure, bij allemaal heb ik, na een door corona gedwongen afwezigheid van enkele maanden, weer op de behandelstoel gezeten of gelegen. Allemaal méér dan nodig. Nu rest alleen nog de mondhygiëniste.

Die behandelingen haat ik.

Gelukbrengend

Ik snap niet waarom zoveel vrouwen dit beroep wensen uit te oefenen. Mannen heb ik het nog nooit zien doen. Het zijn altijd vrouwen, die zich aangetrokken voelen tot dit werk. Persoonlijk zou ik nog liever parkeerwachter, deurwaarder of BOA worden, wat ook niet bepaald gelukbrengende beroepen zijn, maar daar denken veel vrouwen dus anders over.

Van de ruim 2400 mondhygiënisten, die Nederland telt, zijn er maar liefst 2328 vrouw (97 procent) en maar een schamele 3 procent mannen. Klaarblijkelijk stoten die liever door naar het échte beroep, tandarts (daarvan is 55 procent man).

Karaktertrek

Waarom vind ik mondhygiënistes zo vreselijk? Niet vanwege de pijn, die ze veroorzaken. Al dat geschraap is niet fijn, maar wat een tandarts in je mond doet, is ook niet om over naar huis te schrijven en toch zit ik daar veel liever. Het is de karaktertrek, die vrijwel al deze vrouwelijke peuteraars gemeen hebben, hun schoolfrikkengedrag, het plezier dat ze erin hebben om je bestraffend toe te spreken. Zouden ze dat leren op de opleiding mondzorgkunde of zit het in hun karakter?

Op internet zie ik dat klanten mondhygiënistes gemiddeld een 9,4 geven. Ik zou dat cijfer flink omlaag halen, maar mij is nog nooit gevraagd hoe ik de behandeling waardeer, laat staan hoe ik over de beroepsgroep in z’n algemeen denk.

Opstand en rebellie

Ik heb mijn tandarts, die betrokken is bij de opleiding van deze dames, wel eens gevraagd of hij mij geen gastles wil laten geven. Hij zou erover nadenken, maar tot nu toe heb ik er niets meer over gehoord. Hij kijkt wel link uit, geen zin in opstand en rebellie.

Ik zou de leerlingen bijbrengen dat de vragen die zij stellen van een ongehoord kinderachtig niveau zijn. Want wat moet ik als 70-plusser met de vraag: ‘Weet u wel hoe u moet tandenpoetsen?’ Dat ik het in de optiek van mondhygiënistes niet goed genoeg doe, is best mogelijk, maar zeg dan: ‘Het is lastig om goed aan de achterkant te poetsen, weet u hoe u dat het best kunt doen?’, waarna ze met een handige tip komen.

Trouwens, als wij onze gebitten allemaal tip-top in orde zouden houden, kunnen zij wel inpakken en wordt hun beroep overbodig.

Laat ons dus maar aanmodderen, dames, dat is pas echt slim.

Foto’s: Pixabay – Beneden: Reto Gerber

Lees ook van Cisca Dresselhuys: