Naïef twitterde Wopke zelfs dat sporten (waar de Nederlandse bevolking door corona nauwelijks meer aan toekomt) ‘ontzettend leuk is en daarnaast heel gezond’.

In dienst van het volk…

Geert Wilders, die ik gewoonlijk terzijde leg, had afgelopen week misschien wel een klein beetje gelijk toen hij weer eens los ging op het kabinet en het aansprak met: ‘De amateurs in vak-K’. Het was tijdens het corona-avondklokdebat, dat inderdaad niet het fraaiste staaltje van overlegkunst met de samenleving blootlegde.

Maar het politieke amateurisme is breder dan Wilders aangaf in zijn gewoonlijk sterk aangezette taalgebruik; het is wijdverbreid zelfs.

Bijna-kinderlijk

Het was niet alleen de regering, ook het kabinetslid Wopke Hoekstra verloor de werkelijkheid even uit het oog. In zijn functies van minister van Financiën en CDA-lijsttrekker liet Hoekstra zijn bijna-kinderlijke gretigheid prevaleren toen hij de kans kreeg een kwartiertje met Sven Kramer, een van zijn schaatshelden, op het ijs te staan van nota bene schaatstempel Thialf in Heerenveen. Door die ‘unieke kans’ vergat Wopke op slag dat Thialf in coronatijd verboden gebied is voor tienduizenden schaatsliefhebbers.

Naïef twitterde hij zelfs dat sporten (waar de Nederlandse bevolking door corona nauwelijks meer aan toekomt) ‘ontzettend leuk is en daarnaast heel gezond’.

‘Dictator’

Amateuristisch was ook het optreden van het Turks-Nederlandse Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, dat afgelopen week alle grenzen van fatsoen te buiten ging en in datzelfde avondklokdebat premier Mark Rutte bij herhaling ‘een dictator’ noemde. Woordgebruik hem ingegeven door de wil om politiek te scoren en opgebouwd vanuit een gefrustreerd maatschappij- en zelfbeeld. Het zegt bovendien álles over iemands denkvermogen om Nederlands parlementariër te zijn, ‘even te vergeten’ dat hij zijn kritiek in volle vrijheid kan uiten… en de leider van een regeringscoalitie te vergelijken met een despoot, een tiran, een alleenheerser. Zo iemand is volkomen ongeschikt voor zijn taak.

Het amateurisme speelt zich eveneens in Geerts eigen club af en is daar zelfs van een uiterst bedenkelijk niveau: de weerzinwekkende huwelijksescapades van de al even onfrisse Dion Graus.

Gymschoenen

Het zegt veel over iemands verantwoordelijkheidsgevoel, als hij (of zij) op slag ‘even’ een complete pandemie aan zijn laars lapt en zijn gymschoenen verruilt voor een paar Noren. Hoekstra’s positie, ook al is hij ‘demissionair’, brengen nu eenmaal een maatschappelijk besef en zelfdiscipline met zich mee waarin dergelijke schaatspret gewoon niet past – zeker niet als niemand van het ‘gewone publiek’ tot de ijsvloer wordt toegelaten om coronaredenen. Even was Wopke verblind door een vurige wens.

Ook Ferdinand Grapperhaus werd daarmee pijnlijk geconfronteerd, door zijn eerste huwelijksmomenten, waarbij zijn bruiloftsgasten zich niet hielden aan de strikte coronaregels waartoe hij juist de Nederlandse bevolking opriep zich eraan te houden – op straffe van…

Dezer dagen las ik dat de Britse koningin Elisabeth bedroefd is over het besluit van haar kleinzoon Prins Harry en diens vrouw Meghan Markle om zich definitief af te wenden van de Britse koninklijke familie. Hun opstelling betekent dat zij al hun (ere)titels zullen moeten opgeven en afstand moeten doen van talrijke privileges die voor leden van het Koningshuis gelden. De koningin bevestigde tegenover de media in haar land dat het paar ‘niet zou doorgaan met de verantwoordelijkheden en plichten die horen bij een leven in dienst van het volk’.

Kiezer

Eigenlijk verwacht je die houding – ‘in dienst van de kiezer’ – ook een beetje van volksvertegenwoordigers. Maar die zijn veelal uitsluitend met zichzelf bezig. Typisch Nederlands?

Nee dus. Zelfs ver buiten de Tweede Kamer, in de Verenigde Staten, heerst amateurisme – om het maar even niet meer te hebben over vier jaar Donald Trump…

De wil om met vakantie te gaan naar warmere streken, naar Mexico, overheerste bij gouverneur Ted Cruz, de eerstverantwoordelijke voor de staat Texas waar het openbare leven zeer ernstig is ontwricht door extreme winterse omstandigheden. Honderdduizenden zitten zonder stroom en water, zonder voedsel ook en tientallen mensen zijn al door de kou omgekomen. Maar Ted Cruz werd bevangen door de wens om ‘er even tussenuit’ te zijn en stapte met zijn gezin op het vliegtuig . Onmiddellijk keerde hij met het eerste het beste vliegtuig terug, omdat hij toch wel in de gaten had dat dít niet kon… en hij inmiddels woede en razernij bij zijn in de steek gelaten bevolking terugkreeg.

Onder druk terug na een geplande vakantietrip, waar doet me dit toch ook alweer aan denken?