Horecaondernemers zeggen: Als mijn bezoekers weten dat lawaai schadelijk is voor hun oren, laten ze er dan zelf wat aan doen.
Hoor je mij nog…?!
De afgelopen weken werden we overspoeld met nieuws over lawaaibeschadiging en tinnitus (oorsuizen). De Week van het Oorsuizen bleek het startmoment van de Formule 1 en als klap op de vuurpijl vond de Nederlandse vereniging van KNO-artsen het verstandig ook een duit in het zakje te doen.
Terecht, want KNO-artsen krijgen al jaren signalen door van lawaaischade bij festivalgangers. Uiteraard ben ik ook tegen te hard geluid, mede omdat ik aan den lijve heb ondervonden wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Mijn eigen gehoorschade heb ik opgelopen op oudejaarsdag 2010.
Polderen
Op dit moment is de horeca zich aan het verdedigen en de verantwoordelijkheid van zich aan het afschuiven. Een begrijpelijke actie, want het gaat om omzet. Tijd om beide kanten eens te bestuderen. Is er geen oplossing in het midden van 80 en 103 decibel (dB)?
Immers, de KNO-artsen weten dat tót 80 dB veilig is voor je oren en de horeca weet dat 103 dB tenminste nodig is om voldoende gelukshormoon te laten produceren en zo een feest tot een succes te maken. Die trillingen in je onderbuik zijn nu eenmaal belangrijk… Kortom: polderen.
Beleving
Mijns inziens draait het bij beide uitersten om beleving. KNO-artsen zeggen: “Muziek betekent voor veel Nederlanders plezier, stressreductie en ontspanning. En dat moeten we zo houden.” (Bron: KNO.nl). Horecaondernemers zeggen: “Als mijn bezoekers weten dat lawaai schadelijk is voor hun oren, laten ze er dan zelf wat aan doen. Zorg voor goede campagnes vanuit de overheid met de boodschap: je hebt zelf de verantwoordelijkheid voor de toekomst van je oren. En laat daar nu een oplossing voor zijn: oordoppen!”
Bij het lesgeven verbaas ik mij vaak over de laconieke houding van studenten met betrekking tot dit onderwerp. Ik hoor dan dingen als “Als ik schade aan mijn oren krijg, dan los ik dat wel op met een hoorapparaat te zijner tijd” of “Dan hebben ze allang iets uitgevonden om die last te bestrijden…” Steeds weer ga ik de discussie aan en hoop zo oren te redden die aan mensen vastzitten die niet willen luisteren.
Als beleving dan zo belangrijk is voor beide partijen, dan hoeft alleen de schade nog te worden beperkt.
Oplossing
Het ‘nieuws’ dat geen nieuws is: dat kan. Jammer genoeg wordt hieraan te weinig aandacht besteed. Ik kan dat uitleggen, maar alleen festivalbezoekers zullen dit begrijpen. Toch een poging: neem daarbij jezelf in gedachte toen je bij een festival was.
- Heb je toen oordoppen ingedaan halverwege het festival? Vast, want soms kreeg je spijt van de herrie die zelfs pijn kon doen. Je oordoppen dan in doen, gaf inderdaad een gevoel van muziekverkrachting. Het klonk niet goed en de muziekbeleving was ver weg.
- Heb je ooit je oordoppen uitgedaan halverwege het festival? Vast, want je wilde horen wat je partner zei. Je schrok je rot. Wat een herrie en dacht, maar goed dat ik mijn doppen inhad…
En hier ligt de oplossing: doe je oordoppen in vóór het festival begint, dus buiten als je wacht in de rij.
Hoe dat werkt? Je hersenen wennen alvast aan de gedempte geluiden en in het lawaai blijken de hersenen dat dan beter te verdragen en te ervaren als prima beleving. Je slakkenhuizen (daar waar de schade plaatsvindt) lopen geen schade op en als je dan ook nog af en toe je oren even rust gunt (oorpauze) en niet te dicht bij de boxen gaat staan, dan zullen je slakkenhuizen minder snel schade oplopen.
Kwaliteit
De ene oordop is de andere niet… Zijn je oren je wat waard, heb je een dikke portemonnee en ben je van ‘beroep’ festivalbezoeker: koop bij de audicien op maat gemaakte oordoppen. Zij dempen 20dB+ en zijn dus precies nodig om de schade voor te zijn. Goedkopere doppen dempen minder dan 20 dB en werken dus niet optimaal. Maar voor beide doppen geldt: doe ze in vóór je het te harde geluid ingaat.
Hoor je mij nog? Dit is geen fake news! Het is echt belangrijk goed voor je oren te zorgen voor nu en voor in de toekomst. Zorg dat je altijd goede doppen bij je hebt en doe ze vooraf in. Feest ze!
Beeld boven en onder: PIXABAY
- Over de columnist: Jan van der Borden was 31 jaar KNO-arts, waarvan de laatste 20 jaar in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Nu is hij ook eigenaar van Miocrates dat voor zorgprofessionals websites maakt, zoals voor de Nederlandse KNO-vereniging waarvan hij erelid is. Op dit moment bouwt hij neus.nu uit tot hét platform voor de neus en maakt hij e-learning voor o.a. huisartsen en medisch studenten: Miotheek.nl). Zijn hobby is onder meer de historie van de Nederlandse KNO-heelkunde blootleggen.
- Lees ook van Jan van der Borden:
- https://www.meerovermedisch.nl/column/geurvervorming/
- https://www.meerovermedisch.nl/column/achter-het-hoorprobleem-van-de-dijk/
- https://www.meerovermedisch.nl/column/pathologie-in-de-praktijk/