René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals 'In de Greep van de Griep' over influenza, 'Medisch (Mis)handelen' over medische fouten, 'Rebel tegen Wil en Dank' (de biografie over prof. dr. Bob Smalhout), 'Het Haperend Hart' (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek.

Vraag aan een feestneus: ‘Weet u dat er een lockdown aankomt?’ Antwoord: ‘Reden temeer om nu nog even lekker te feesten!’

Hoezo, eigenwijs volkje?

Twee weken’ gisteren… nu al ‘drie weken’ vandaag. En ik voorspel u dat we uiteindelijk zéker tot Kerstmis in een ‘lockdown-achtige situatie’ zullen verkeren in dit land. Dat wil zeggen: áls we niet voorbij de Jaarwissel schieten. Hou er alvast maar rekening mee.

Het is precies zoals viroloog Ab Osterhaus eerder vandaag zei bij WNL: ,,We hebben in het verleden gezien dat dergelijke maatregelen, die voor de korte termijn uitgevaardigd zijn, toch vaak weer worden verlengd”.

Hij heeft volkomen gelijk. Zó zal het gaan. Vrees ik.

Iets extra’s

Want ook al deed Mark Rutte vrijdagavond na het opsommen van een reeks (herhaalde) coronamaatregelen een dringende oproep aan ieder persoonlijk ,,om nog iets extra’s te doen”, een hartenkreet noemde hij het; een flink deel van de Nederlanders is helemaal niet van plan zich aan de nieuwe coronaregels te houden.

Welnee.

Ze vinden het onzin, zullen dwars zijn waar ze kunnen, ontwrichtend als mogelijk, roepen dat ze ‘Vrij!’ willen zijn, dragen bij demonstraties soms provocerend Jodensterren, maar hebben geen flauw benul van wat Onvrijheid is. Vraag het Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling die afgelopen donderdag getergd reageerde op een opmerking van een man in een babbelshow, uiteraard handelend over corona. De figuur meende dat ‘het nu écht oorlog is’. Op Twitter toonde Ceelen als antwoord een platgebombardeerde woonwijk in een oorlogsgebied. ,,Dít is pas oorlog”, schreef ze erbij in haar Tweet.

Geraaskal

Met dank dus aan de massa-misleiders in dit land, die verkondigen dat corona niet bestaat en net zo’n verzinsel is als – laat ik nu maar zeggen: de eerste maanlanding. Maar met hun wazige geraaskal bereiken ze wèl dat er altijd een groep mensen op de been te krijgen is die graag bij de Tegenpartij wil horen…

De horeca zal zich in ieder geval óók niet houden aan de sluitingstijden die het Outbreak Management Team heeft geopperd aan het demissionaire kabinet, als uitvoerende partij van de virusexperts. Dat verkondigde de sector nog vóór de persconferentie begon. ,,De horeca is woest…”, klonk het uit de mond van directeur Dirk Beljaarts. Woest?! Hoezo? Op wát, op wie? ,,Na twintig maanden falend overheidsbeleid is het draagvlak bij Koninklijke Horeca Nederland en ondernemers tot het nulpunt gedaald”, brulde Beljaarts voor de bühne in De Telegraaf.

Ah ja, natuurlijk: het overheidsbeleid! Foutje van de beleidsmakers dat er dagelijks inmiddels meer dan 16.000 nieuwe infecties zijn.

Fabeltjeskrant

En, zoals bij elke corona-persconferentie was er natuurlijk weer het geschreeuw en geblèr in de kantlijn van de sociale media. ‘Deze aflevering van de Fabeltjeskrant hebben we al gezien’, was nog de meest fatsoenlijke opmerking in een riool van verwensingen, waarbij woorden als ‘leugenaars’, ‘oplichters’, ‘tuig’, ‘dictator’ en ‘klootzakken’ aan het adres van Rutte en De Jonge al beginnen te wennen en hun betekenis verliezen. Het woord ‘Nazi’s went evenwel nooit.

Natuurlijk, het is allemaal de schuld van het kabinet, dat met plantenspuiten vol coronavirus iedereen in de omgeving van het Catshuis heeft geïnfecteerd. En ja hoor, weer gelukt: het virus grijpt van daaruit om zich heen.

Maar het waren beslist niet die duizenden feestvierders donderdag in de carnavaleske centrumstraten van Den Bosch, die ervoor zorgden dat de epidemie stand houdt en doorgaat en de landelijke lockdown niet drie maar zeker zes weken zal aanhouden. Gisteren op het Journaal, vraag aan een vrouwelijke feestneus: ‘Weet u dat er een lockdown aankomt?’ Antwoord: ‘Neeeee! Reden temeer om nu nog even lekker te feesten!’

Waarheid

Toe maar, eigenwijs volkje van betweters (de goeden niet te na gesproken, want die zijn er gelukkig ook…). Troef de deskundigen maar af met je kennis, met jouw waarheid. ‘Het virus bestaat niet en de vaccins werken niet’. Draag dus vooral geen mondkapje, houd geen afstand, was je handen niet en kom vooral in grote groepen samen. En… koop een vervalste QR-code, er zijn er tienduizenden van in omloop.

Leef er lekker op los! En applaudisseer nog eens voor de zorg. Arme drommels daar, die met steeds minder zijn…

‘Deze aflevering van de Fabeltjeskrant hebben we al gezien’, was nog de meest fatsoenlijke opmerking in een riool van verwensingen, waarbij woorden als ‘leugenaars’, ‘oplichters’, ‘tuig’ en ‘klootzakken’ aan het adres van Rutte en De Jonge al beginnen te wennen en hun betekenis verliezen.