Vanmorgen lag ik weer op de pijnbank bij de mondhygiëniste. Ik kreeg opnieuw de wind van voren: beter poetsen en tandenstokers dagelijks gebruiken!
Hoe de mond de nek omdraait
Waarom is de gang naar de mondhygiëniste toch altijd zo’n nare? Herkent u dat? Of durft u die gang niet eens te maken? Dat is ook een oplossing, maar mij is voorspeld dat dat later problemen gaat geven. Het is om die reden dat ik toch halfjaarlijks tegen heug en meug naar die martelkamer ga.
De belangrijkste reden is het advies van mijn één jaar jongere neef, die tandarts is en recht van spreken heeft, want hij heeft overal over nagedacht en weet het zijn patiënten op bijzonder overtuigende manier uit te leggen.
Pijnloos
In mijn vroegere zoektocht naar een tandarts kwam ik – gelukkig – bij hem terecht. Hij behandelde mijn gebitsprobleem pijnloos en zijn uitleg vergeet ik nooit meer. Het leuke was daarbij dat toen jaren later weer zo’n probleem de kop op stak, zijn uitleg woordelijk hetzelfde was en u raadt het al: bij de derde keer wederom. Dat was pas een ingesleten verhaal.
Tekeningen, foto’s, microscopisch beeld erbij, het was mij duidelijk: ik zou pas een probleem met mijn gebit krijgen als hij er niet meer zou zijn. Hij beaamde dat probleem, want ook hij had hetzelfde probleem. Welke tandarts in Nederland is op zijn minst zo goed om ons beide nog vele jaren… Ik probeerde een paar mij bekende tandartsen te suggereren, maar overal kreeg ik dezelfde reactie: die tandartsen zijn van onze leeftijd en toen werd hen het tandartsenvak nog goed geleerd. Tot zover, want dit is een onderwerp voor een andere column.
Tandsteen
Gelukkig heb je geen tandarts nodig boven je 50ste jaar, verklaarde neef tandarts met opluchting in de toon van zijn stem. Het gebit stort dan toch in, zodat je alleen het instorten moet zien te vertragen. Dat doet een tandarts bij die leeftijd met halfjaarlijkse controles niet, maar onderhoud plegen aan je gebit door goed poetsen en met een regelmatig halfjaarlijks mondhygiënistisch bezoek gebeurt dat wel. En daarom lag ik vanmorgen weer op de pijnbank. Ik kreeg weer de wind van voren: beter poetsen en tandenstokers dagelijks gebruiken, want mijn tandvlees bloedde te erg en er was veel tandsteen. Zucht. Voor straf deed ze mij goed pijn en wederom beloofde ik beterschap.
Nekhernia
Wat lijkt mij mondhygiënist toch een nare baan. Niet iedereen heeft een frisse adem. Je blijft zeggen: doe beter je best tussen mijn consulten in. Iedereen vind je een onaardig kreng, die het leuk vindt om iemand (gecertificeerd) pijn te mogen doen. Krijg je net zoveel nekpijn door de slechte werkhouding als een KNO-arts? Ja, je bedenkt wat, als je stil moet liggen. De uitdrukking: ‘Wie geknipt wordt, moet stilzitten’, is ook al fout.
Ik vraag mijn ‘alleraardigste’ behandelaar of zij ook nekklachten heeft en zij beaamt het. Ik vertel haar tussen het tandkrabben door over mijn recente ervaring tijdens een online refereeravond vanuit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam met als onderwerp Nekhernia’s en andere ergonomische problemen in de KNO-praktijk.
Weldoenster
Bij inventarisatie blijkt een bizar hoog percentage van mijn KNO-collega’s deze problemen te hebben. De foute houding die te lang wordt aangenomen zonder ontspannende bewegingen tussendoor blijkt de oorzaak. Jammer dat ik dat 35 jaar geleden niet heb gehoord. Nu heb ik af en toe veel nekpijn en lijkt mijn nek soms ook op slot te zitten. Gelukkig geen herniaverschijnselen, maar mijn weldoenster boven mij, neemt mijn woorden gelukkig ter harte. Zij wel!
Sinds een jaar gebruik ik de 45 minuten durende marteling (bij de beste mondhygiëniste van de wereld) als moment van bezinning. Mij bezinnen op een betere gebitshygiëne? Nee, natuurlijk niet, want dan lag ik niet steeds op die pijnbank… Ik bedenk onderwerpen voor een column en dat was vandaag heel gemakkelijk, zoals u nu kon lezen.
Gelukkig heb je geen tandarts nodig boven je 50ste jaar, verklaarde mijn neef de tandarts met opluchting in de toon van zijn stem. Het gebit stort dan toch in, zodat je alleen het instorten moet zien te vertragen.