Zelfs met een paraplu blijf je niet volledig droog in een stortbui, maar het houdt wel wat regen tegen. Zó is het met die mondkapjes in een virusvlaag ook.
Het virus heeft een vaandel
Zijn mijn antennes goed afgesteld? Is mijn indruk juist dat Nederland langzaam maar zeker begint te wennen aan de dagelijkse aanwezigheid van corona als risicofactor?
De onrust ebt wat weg, ook al zitten we met z’n allen volop in de 2e golf van het coronavirus en overlijden er weer talloze mensen uit ons midden aan de gevolgen van het virus. Elke dag gemiddeld elf, twee weken geleden nog 14 per dag, en dat bij een totaal van zo’n zesduizend sterfgevallen uit de eerste golf.
Vertrouwen
Hoewel de dagelijkse besmettingscijfers nu duizelingwekkend oplopen (alleen al in het afgelopen etmaal 4.007 geregistreerde infecties), en het ook in de ziekenhuizen almaar drukker wordt, zie ik overal mondkapjes op straat en in winkelcentra, zelfs bij mensen op de fiets, samen in de auto, en wandelend met hun hondje.
Dat geeft vertrouwen, nu ja een beetje…
Het lijkt namelijk alsof steeds meer mensen de mondkapjesdracht hebben geaccepteerd, zoals een regenjas bij buiig weer hoort en wanten en een wollen das bij kou. Ze dragen de maskers, in de meest uiteenlopende uitvoeringen en dessins, alsof ze dat al jaren doen.
Dit virus vráágt gewoon om een mondneusmasker, ook al is Jaap van Dissel, de infectieziektedirecteur van het RIVM, het daar nog altijd niet mee eens – weinig meegaand als de man is in zijn opvattingen. Hij is de nuchtere wetenschapper, die zich op feiten baseert – niets meer, niets minder. Hij is wars van argumenten die in zijn perceptie aannames zijn. Maar deze epidemie maakt zóveel los onder mensen, zeker gezien de duur van deze virusellende, dat emoties in veel opzichten de overhand hebben gekregen. En daarmee kan Van Dissel niet omgaan.
‘Ik draag het, dus ik besef!’
De mondkapjes lijken het signaal dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun virusverantwoordelijkheid, of dat althans aan het worden zijn. Het virus heeft een vaandel – ‘Ik draag het, dus ik besef!’
Die broodnodige omslag in de acceptatie kwam nadat premier Rutte, namens het kabinet, op de laatste dag van september het dringende advies gaf om die mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca en publieke gebouwen.
Daarmee was het hoge woord eruit. Eindelijk! Dít is wat de meeste Nederlanders wilden: een mondkapje kunnen dragen, zich voor hun gevoel kunnen beschermen tegen het onzichtbare onheil. Niet dat ze dat al niet vast hadden kunnen doen… maar toch. Het is hun houvast in een ongrijpbare crisis. Het is ook wat een Kamermeerderheid wilde. Alleen Jaap van Dissel, de ongetwijfeld goed bedoelende maar ietwat starre ambtelijke wetenschapper vond het onzin…
Politiek besluit
Dat blijkt ook na het kabinetsbesluit en de kritische opmerkingen van de vermaarde Amerikaanse immunoloog dr. Anthony Fauci, medisch adviseur van minstens vier achtereenvolgende presidenten; nu dan Trump. Fauci zei via de NOS dat Van Dissel ,,zich op de hoogte moest stellen van de snelgroeiende hoeveelheid gegevens over het belang en de effectiviteit van mondkapjes”.
Maar wat zei Van Dissel toen die kritische opmerkingen waren neergedaald? Hij herhaalde daags na het kabinetsadvies tegenover de NOS zijn eerdere standpunt dat mondkapjes ,,een buitengewoon gering effect” hebben op de pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Bovendien noemde hij het ,,een besluit, op grond van politieke overwegingen”.
Dat moge zo zijn, meneer Van Dissel, beste Jaap, het effect op het gedrag van mensen in deze pandemie zou wel eens een gunstige uitwerking kunnen hebben en dat is toch ook wat waard.
Zelfs met een paraplu blijf je niet volledig droog in een stortbui, maar het houdt wel wat regen tegen. Zó is het met die mondkapjes in een virusvlaag ook.
Communicatief hebben Van Dissel en het RIVM echt nog het nodige te leren.
Dit virus vráágt gewoon om een mond-neusmasker, ook al is Jaap van Dissel, de infectieziektedirecteur van het RIVM, het daar nog altijd niet mee eens, stijl als de man is in zijn opvattingen.
Foto boven: PIXABAY