In Memoriam - Deze week overleed, na een kort ziekbed, tandarts-implantoloog Peter van der Schoor (23 augustus 1955-10 oktober 2021). Peter was docent op het gebied van de orale implantologie in de tandheelkunde, hij leidde al vele jaren een mondzorgpraktijk in Garderen, Gelderland. Sinds eind vorig jaar was hij als columnist betrokken bij deze gezondheidswebsite MeerOverMedisch.nl. Dat leidde tot slechts twee columns, die we zullen herplaatsen. 'Schrijven vind ik geweldig', zei hij, 'maar het is mijn vak niet: ik wil graag columns leren schrijven' - ik begeleidde hem daarin. De eerste signalen van zijn ziekte dienden zich tijdens dat leerproces al aan. Peter was een vrolijke man, wars van 'kouwe drukte'. Ik kende hem al jaren, zij het dat we elkaar uitsluitend per telefoon spraken. Elkaar ontmoeten had het afgelopen anderhalf jaar zullen plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten. Peter van der Schoor werd veelvuldig geraadpleegd als 'trouble shooter' voor diverse implantaatsystemen. In de afgelopen jaren was een van zijn belangrijke aandachtspunten: het terugdringen van (vergevorderde) tandvleesontstekingen ofwel parodontitis, een mondziekte die in Nederland op grote schaal voorkomt. Ook daarvoor heeft hij te weinig tijd gekregen. Ik zal het contact met Peter van der Schoor missen en wens zijn nabestaanden alle kracht toe met dit verlies. En ook: mooie herinneringen aan een aardige man met veel kennis, die als lijfspreuk had: 'Het leven is één groot feest, maar je moet zelf de slingers ophangen'. René Steenhorst

Het oogverblindende wit van Dave Roelvink

Met stijgende verbazing volg ik al enige tijd de wonderlijke capriolen van de ‘artiestenfamilie’ van zingende vader Dries Roelvink en zijn zonen, van wie ‘fotomodel’ Dave veelvuldig de nieuwskolommen van kranten en ook talkshows haalt met extreem gedrag en vaak weinig doordachte acties en uitspraken.

Als tandarts-implantoloog werd mijn aandacht de laatste maanden in het bijzonder getrokken door de gebitsperikelen van de 26-jarige Dave. Mooie man, goeie kop, dus niet verwonderlijk dat hij ‘een mooi plaatje’ maakt(e) in menig mannenmodeblad. Met een slecht gebit red je dat evenwel niet als mannequin. Ik heb ‘oude’ foto’s van hem bekeken: niets mis met de tandenrij die destijds in zijn gezicht parelde.

Filmsterrenglimlach

Ik wist dan ook niet wat ik hoorde toen ik las dat de opvallend getatoeëerde jonge heer Roelvink naar Turkije was afgereisd om daar zijn gebit te laten pimpen. Voor ettelijke duizenden euro’s. Eind juni meldde hij in een babbelradioprogramma, pratend over zijn tanden: ‘Witter dan wit zul je ze niet snel vinden. Gerard Joling zal jaloers zijn.’ En er werd in de studio gegierd van het lachen, want dát was humor.

Dave koos ervoor om zijn originele, gezonde tanden te laten afslijpen en er ‘facings’ van zirkonium overheen te laten zetten. Zirkonium is een bijzonder corrosiebestendig metaal dat wordt afgedekt met schildjes van porselein.

Wat Dave Roelvink nastreeft is de perfecte filmsterrenglimlach, de oogverblindende witheid, de ultieme witte tandenrij, prachtig contrasterend met het bruin van zijn hoogtezongebruinde huid. Maar, ik vrees: het lachen zal hem uiteindelijk vergaan.

Melkglas

Onlangs verscheen een wetenschappelijk verhaal in de Journal of Prosthodontics, het officiële vakblad van de Amerikaanse vereniging van prosthodontisten, over de waardering van de lachlijn met lippen, de invloed van de kleur van de tanden ook in relatie tot de kleur van de huid. Bedenk dat tanden ‘witter’ worden naarmate het contrast met de huidskleur toeneemt. Er zijn vrijwel geen negroïde mensen met witte tanden… De kleur van tanden wordt sterk beïnvloed door de mate van verkalking van het glazuur en het onderliggende tandbeen of ‘dentine’. Dentine is ‘geler’ dan glazuur. Maar de doorzichtigheid van glazuur is mede bepalend voor de uiteindelijke appreciatie van de kleur van tanden door de ‘eigenaar’ dan wel de omgeving.

Wat Dave Roelvink nastreeft is de perfecte filmsterrenglimlach, de oogverblindende witheid, de ultieme witte tandenrij, prachtig contrasterend met het bruin van zijn hoogtezongebruinde huid. Maar, ik vrees: het lachen zal hem uiteindelijk vergaan.

Bij de Roelvinkjes is er geen sprake van een kleur… het is melkglas. De basis voor de zirkoniumkronen is een blokje wit zirkonium dat op een slijpmachine uitgefreesd wordt. Dat is een goedkoop procedé. De witte zirkoniumkronen zijn vrijwel niet transparant. Dus je kijkt tegen een stuk wit aan waar elke vorm van kleur uit verdwenen is. Dit effect wordt erger wanneer met kunstlicht in studio’s opnamen worden gemaakt. De tanden zien er dan dood uit.

Amputatie

Om zirkoniumkronen te kunnen aanbrengen, moet het beste en hardste natuurlijke materiaal van de tanden eraf geslepen worden. Het verwijderen van (gezond) lichaamsmateriaal is feitelijk een amputatie! Vandaar dat het veel (Nederlandse) tandartsen tegenstaat uit medisch- ethische overwegingen om te voldoen aan de vraag van de patiënt.

Dat geldt helaas niet voor alle tandartsen in de wereld. Het feit dat er zo’n groot aanbod bestaat van gebitsreizen naar landen als Turkije en Hongarije, is mogelijk een expressie van minder ethiek. In Nederland zijn er ronselpraktijken met aanbiedingen voor dit soort reizen. Zij mikken op een clientèle waarbij de patiënt niet per se een tandheelkundige patiënt is, maar eerder een patiënt met een psychisch probleem.

Feit is dat een ‘aanval’ op gezonde tanden en kiezen met de tandartsboor, zeker als je vrijwel al je gave tanden en kiezen laat afslijpen, vrijwel op den duur zal leiden tot veranderingen in de wortelkanalen van de elementen. Die veranderingen kunnen zijn dat er extra afzetting van tandbeen (tertiair dentine) in de wortelkanalen plaats vindt.

Stompjes

Resultaat is dat de stompjes waarover de kronen geplakt zijn minder vochtig gehouden kunnen worden waardoor deze uitdrogen. Zo kan het dan gebeuren dat na verloop van jaren die keiharde zirkonium-kronen met stomp en al afbreken ter hoogte van het tandvlees. Reparatie is dan vrijwel niet meer mogelijk. Veel wortelkanaalbehandelingen zullen niet het resultaat geven zodanig dat er nog een stift in de wortel geplaatst kan worden ter bevestiging van een nieuwe kroon. Is dat dan het geval, dan zit er niets anders op dan een implantaat te plaatsen.

Op zich is dat goed te doen, in de afgelopen 35 jaar heb ik er meer dan 30.000 geplaatst. Maar ook met implantaten is het resultaat niet altijd 100 procent.

PS: wat ik vreesde is gebeurd: Dave’s gloednieuwe blikvanger is al beschadigd. Er is een stukje van een voortand afgebroken. Binnenkort reist hij opnieuw naar Turkije om de schade te laten herstellen.

Dave Roelvink met afgeslepen tanden, kort voor zijn behandeling in Turkije. Foto: Instagram