UPDATE 4-2: Ook David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash, die met Neil Young CSN&Y vormden, hebben zich bij zijn protest tegen Spotify gevoegd. Het grootste deel van hun repertoire (als groep en als solist) is inmiddels van deze streamingdienst verwijderd.

De uitgedunde Spotify-pagina van Neil Young.

Het corona-statement van Neil Young en Joni Mitchell

Het verzet tegen misleidende en mogelijk levens vergende coronadenkbeelden neemt wereldwijd opvallende vormen aan. Ook de muziekwereld, waarin invloedrijke artiesten regelmatig aandacht vragen voor ernstige internationale misstanden, begint zich te roeren tegen, wat zij beschouwt als, “de constante hersenspoeling met valse informatie waar nietsvermoedende mensen in meegaan”.

De Canadees-Amerikaanse muzikant Neil Young, ooit lid van de bands Buffalo Springfield en nog beroemder: Crosby, Stills, Nash & Young, en folkzangeres Joni Mitchell (bekend van onder meer ‘The Big Yellow Taxi’) zijn in opstand gekomen. Zij hebben meer dan genoeg van de desinformatie die het digitale muziekbedrijf Spotify in hun ogen wereldwijd rondstrooit.

Neil Young: Genoeg van het rondstrooien van nepinformatie over coronavaccins door Spotify

Beide beroemdheden hebben per direct hun muziek teruggetrokken van deze streamingsdienst voor muziek, podcasts en video’s. Ze roepen collega’s op dit ook te doen. Ik ben benieuwd wie er nog meer volgen en waartoe dit gaat leiden. Het kon weleens een kettingreactie opleveren, de eerstvolgende is: de Amerikaanse rockgitarist-vocalist Nils Lofgren (wereldhit: Shine Silently).

De marktwaarde van Spotify zou sinds Neil Young zijn muziek terugtrok 2 miljard dollar zijn gedaald, dat meldt Variety. Inmiddels heeft Spotify zondag gezegd dat het álle podcasts waarin sprake is van opinies over corona zullen worden voorzien van een link die luisteraars onmiddellijk in contact zullen brengen met wetenschappelijk onderbouwde informatie over corona. Facebook doet dat ook al sinds lang.

‘Komiek’

Woensdag verdween de muziek van Young van het kanaal. Directe aanleiding daartoe vormen de corona-uitingen van (gasten van) de Amerikaanse ‘komiek’ Joe Rogan die sinds enige tijd een podcast heeft op Spotify: The Joe Rogan Experience met per aflevering 11 miljoen luisteraars. Zaterdag begon het kanaal muziek van Joni Mitchell weg te halen.

Spotify ontving recent een gezamenlijke brief van de manager en het platenlabel van Neil Young, waarin namens de zanger werd gevraagd om te kiezen voor Young óf Rogan, die volgens hen “levensbedreigende Covid-desinformatie verspreidde”. En, zo voegden zij toe namens de zanger-componist: “Ze kunnen Young hebben of Rogan. Niet allebei.” Waarna het muziekbedrijf kleur bekende door voor de komiek te kiezen en Young’s volledige muziekcatalogus verwijderde. Naar verluidt heeft Spotify een contract van ettelijke tientallen miljoen met Rogan.

Joni Mitchell: Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensen het leven kosten.

Neil Young schreef aanvankelijk op zijn website dat Spotify met het toelaten van Rogan zich schuldig maakt “aan het verspreiden van nep-informatie over vaccins en daarmee mogelijk de dood veroorzaakt van degenen die deze desinformatie geloven.” Hij schreef zaterdag solidair te zijn met de frontline gezondheidswerkers die elke dag hun levens riskeren om dat van anderen te redden.

Joni Mitchell zei vrijdag Neil Young volledig te steunen in zijn protest. “Ik heb besloten om al mijn muziek van Spotify te verwijderen. Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensen het leven kosten. Ik ben solidair met Neil Young en de wetenschappelijke en medische wereld over deze kwestie.”

Infodemie

Young onderschreef eerder het standpunt van een groep van circa 270 artsen en wetenschappers (zoals immunologen, microbiologen, epidemiologen), die protest aantekende tegen de corona-handelwijze van Spotify. Een alinea uit de brief: “Tijdens de COVID-19-pandemie heeft Joe Rogan herhaaldelijk misleidende en valse beweringen verspreid op zijn podcast, wat het wantrouwen in de wetenschap en de geneeskunde heeft gewekt. Hij heeft vaccinatie bij jongeren en kinderen ontmoedigd, beweerde ten onrechte dat mRNA-vaccins “gentherapie” zijn, promootte off-label gebruik van ivermectine voor de behandeling van COVID-19 (in tegenstelling tot FDA-waarschuwingen), en verspreidde een aantal ongefundeerde complottheorieën.”

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, onderschrijft het protest van de groep artsen-onderzoekers en Neil Young en Joni Mitchell. Op Twitter meldde hij dat “we allemaal een rol te spelen hebben om een ​​einde te maken aan deze pandemie en infodemie”.

Lees hier de brief van de groep artsen en wetenschappers over het Spotify: https://spotifyopenletter.wordpress.com/2022/01/10/an-open-letter-to-spotify/

WHO-directeur: We allemaal een rol te spelen hebben om een ​​einde te maken aan deze pandemie en infodemie.

Over de columnist: René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals ‘In de Greep van de Griep’ over influenza, ‘Medisch (Mis)handelen’ over medische fouten, ‘Rebel tegen Wil en Dank’ (de biografie over prof. dr. Bob Smalhout), ‘Het Haperend Hart’ (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek. Van het Pinedo-boek is nu een Engelse vertaling verschenen: ‘Each Cancer Patient is A Pearl” (november 2021, Uitgeverij Prometheus).