Door toevallige oplettendheid, vaak in een sfeer van ontspanning, worden regelmatig levens gered.

Na een lange nacht- en ochtenddienst in het ziekenhuis ontspande de Amerikaanse kankerspecialist thuis voor zijn flatscreen, onderuit hangend in zijn favoriete fauteuil – met iets te drinken, z’n voeten op de poef, bijna op de poes. Hij keek CNN, naar een politieke discussie en veerde plotseling op, de poes sprong ijlings weg.

In het bijzonder de gespreksleider, een redelijk bekende ’anchorman’, trok zijn aandacht.

De dokter focuste zich vooral op een verdikking in de hals van de presentator, die zichtbaar werd op momenten dat de camera op hem inzoomde. Bij de arts gingen meteen alle alarmbellen af: dit was foute boel. De interviewer had een ernstige vorm van kanker, waarvan hij vermoedelijk zelf geen weet had. De dokter met diagnostiek als tweede natuur zag het onmiddellijk. Een tumor als deze moest onmiddellijk worden behandeld, sterker: hád al behandeld moeten zijn!

Geschrokken

Hij bedacht zich geen moment en belde de tv-studio. De ‘anchor’ moet vreselijk geschrokken zijn van dat telefoontje van de vooraanstaande kankerexpert, maar enkele dagen later werd hij met spoed én met succes geopereerd. Vanuit zijn luie stoel had de medicus een leven gered. Er is tussen de twee mannen een bijzonder contact gebleven.

Aan dit waargebeurde verhaal, waar ik al eens over schreef in De Telegraaf, moest ik deze week terugdenken bij het lezen van berichten over de eveneens Amerikaanse tv-journaliste Victoria Price. De jonge Florida-newsreporter was er – naar verluid: door ‘een oplettende tv-kijker’ – op gewezen dat zij een bobbeltje in haar hals had dat ze misschien eens snel moest laten nakijken. Dat deed ze. En ook dit bleek kanker. Weer een leven gered, met dank aan de kijker. Victoria is hem of haar eeuwig dankbaar.

Door toevallige oplettendheid, vaak in een sfeer van ontspanning, worden regelmatig levens gered. Het zijn stuk voor stuk heroïsche verhalen die passeren.

Strandhuisjes

Want ook Nicole McGuinness uit North Carolina dankt haar leven aan een oplettende tv-kijkende dokter. Keel-neus-oorarts dokter Erich Voigt van het universiteitsziekenhuis NYU Langone Health in New York was alert. Nicole deed mee aan een Amerikaanse realityshow, Beachfront Bargain Hunt – daarin proberen kandidaten idyllische strandhuisjes op te kop te tikken. Eigenlijk hetzelfde verhaal: dokter kijkt naar de buis, traceert afwijking in hals van kandidaat, en raak…! Dat wil zeggen: foute boel. Schildklierkanker.

De jonge arts, met veel diagnostische ervaring, maakte een clipje van het strandprogramma, zette het op de sociale media en vroeg iedereen het daar te delen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Twee weken later kreeg Nicole McGuiness thuis in haar woonplaats Havelock het filmpje pas onder ogen, nadat een vriendin van haar moeder haar daarop gewezen had. Ze was zich te pletter geschrokken, vertelde Nicole  aan de verschillende nieuwsmedia, maar had het advies ter harte genomen en onmiddellijk de klokkenluidende dokter gebeld. ,,Een mirakel dat hij het zag”, zei Nicole McGuinness (die eerder al een hersentumor had overwonnen) tegen nieuwszender ABC.

Enige maanden later was zij opnieuw in het nieuws: tijdens haar behandelingen vanwege haar schildkanker raakte haar huis zwaar beschadigd door Hurricane Florence. Nu kan de balans worden opgemaakt: ze heeft twee levensbedreigende vormen van kanker overleefd en haar huis is gerepareerd van ernstige stormschade.

Geluksvogels

Gebeuren dergelijke wonderen, want dat zijn het, alleen in de Verenigde Staten? Nee, ook Nederland kent soortgelijke geluksvogels. Zoals de voormalige jeugdrecht advocaat Marije Jeltes. En drankenhandelaar Jack Bongers.

In juli 2018 zat Marije aan tafel bij Eva Jinek om te praten over haar besluit om te stoppen als pro deo-advocaat, vanwege de lage vergoedingen. Na de uitzending werd ze gebeld door een vrouwelijke arts, die haar attent maakte op de dikte van haar hals en zei: ‘Ik zou er even naar laten kijken’. De kordaatheid van de dokter aan de andere kant van de lijn maakte dat ze de boodschap uiteindelijk wel serieus nam, beschrijft RTL Nieuws. Het bleek een terecht advies. Haar huisarts stuurde haar door naar het ziekenhuis voor een echo. Daaruit kwam dat de diagnose van de anonieme raadgeefster juist was: een vergrote schildklier, struma. ‘Maar de ziekenhuisarts had ook meteen goed nieuws: het kon gelukkig geen kwaad.’ Aldus RTL.

Eéntje nog dan…!

Een one-liner die de Nijmeegse groothandelaar in drank, Jack Bongers, als muziek in de oren klinkt. ,,Want in de kroeg zitten is eigenlijk mijn werk”, lachte hij toen ik hem ruim vóór de coranacrisis sprak. Aan een bar zag hij een paar jongens met een app’je op hun telefoon spelen. Telkens hielden ze hun mobieltje bij hun arm of hand. Dat intrigeerde hem. Wat deden ze daar toch? ,,We raakten daarover aan de praat”, vertelde hij me. ,,Ik zei: Wat zijn jullie precies aan het doen? Met behulp van hun telefoon konden ze hun huid checken op huidkanker, zeiden ze, ik vond dat wel geinig.”

Huidkanker-app

Deze toevallige ontmoeting zou kort erna bij Jack tot de verbijsterende vondst leiden van een kwaadaardige vorm van huidkanker. Want de volgende dag al downloadde Jack Bongers de app en maakte z’n vrouw een foto van een plekje op zijn borst dat hem al een tijdje niet zinde. De telefoon-app, ontwikkeld door een bedrijf dat huidkankerspecialisten naar de foto’s laat kijken, gaf vrijwel onmiddellijk een risicobeoordeling door. Ook hier: foute boel. De dag erna werd hij geopereerd in het Radboudumc, een week later volgde de uitslag: melanoom, een bedreigende vorm van huidkanker.

Het gaat inmiddels goed met Jack Bongers, hij geniet van het leven. Dankzij twee barbezoekers en hun huidkanker-app. Zijn vrouw en de artsen. Jack blijft evenwel onder controle van het Radboudumc.

Enige maanden later was Nicole McGuinness opnieuw in het nieuws: tijdens haar behandelingen vanwege haar schildkanker raakte haar huis zwaar beschadigd door Hurricane Florence…