Hartstilstand leidt tot bestseller
Drie jaar geleden kreeg journalist Fokke Obbema middenin de nacht een hartstilstand. Het is aan zijn vrouw Carine te danken dat hij die heeft overleefd. Zij merkte dat haar man, na een hard, snurkend geluid, niet meer ademde en sloeg alarm. Fokke was toen 54 jaar, een sportieve man, die een dag tevoren nog een fietstocht van zeventig kilometer had gemaakt. Hij rookte niet, was een matige drinker, had geen overgewicht, sportte een paar keer per week en at gezond. Dus: hoezo, een hartstilstand?
Na reanimatie door de brandweer, belandde hij in coma op de intensive care van het OLVG in Amsterdam, waar hij kunstmatig werd beademd. Hij overleefde en werd na twee dagen van de beademing gehaald. Hij herinnerde zich totaal niets van de dagen ervoor. Wat hem daarna vooral bezighield was, hoe en waarom was hem dit overkomen ? Daar is hij nog steeds niet achter. Niet door zijn leefstijl in ieder geval. Pure pech ? Hij gelooft het niet. Toch stress dan maar?
China 2020
Na vijf maanden ging hij voorzichtig weer aan de slag, twee dagdelen per week, heel rustig, op de boekenredactie van de Volkskrant. Met het verstrijken van de tijd bleek hij totaal geen zin meer te hebben in zijn oude baan, economisch redacteur. ‘Het zoveelste verhaal schrijven over de rol van China anno 2020, waarop je nooit een reactie krijgt’, vertelde hij onlangs in een openbaar interview, ‘dat zag ik niet meer zitten’. Omdat hij inmiddels veel had nagedacht over het leven en wat daarin nu eigenlijk belangrijk is, besloot hij interviews te gaan maken over de zin van het leven. Inmiddels heeft hij dat een jaar gedaan, de serie sloeg enorm aan, er werd een boek van gemaakt, dat nu al weken op de bestsellerlijst staat en zo’n 30.000 keer is verkocht. Sinds begin dit jaar is hij een vervolgserie gestart in de krant.
Een van de geïnterviewden was Yfke Metz, een 41-jarige bladenmaker, die al haar hele leven lijdt aan hevige jeuk, 24 uur per etmaal. Altijd was en is er jeuk, ze weet niet beter. Gek werd ze ervan. Op de vraag van Obbema naar de zin van het leven, antwoordde ze: ‘Ik denk daar niet over na, dat vind ik verspilde energie, bovendien ben ik bang dan depressief te worden, dat kan ik er niet nog bij hebben, mijn leven is al moeilijk genoeg’.
Hoofdstuk afgesloten
Op dat interview kreeg Yfke heel veel reacties. Omdat ik benieuwd was of zij daar iets aan heeft gehad, mailde ik haar. Haar antwoord kwam snel: jazeker, had ze daar iets aan gehad, heel veel zelfs. Niet in medische zin, want alle tips over medicijnen, zalven en andere smeersels legde ze terzijde. Ze heeft vroeger genoeg medicijnen gebruikt, die uiteindelijk niet echt hebben geholpen hebben, dus die heeft ze afgezworen.
Maar emotioneel hebben de reacties haar erg goed gedaan. ‘Met dit interview heb ik een hoofdstuk in mijn leven afgesloten. Het heeft me geholpen mijn jaren van ziekte écht achter me te laten. Nog steeds word ik 24 uur per dag geplaagd door jeuk, maar ik word er niet meer wanhopig of bang van. Ik voel me nu krachtiger, dankzij alle bemoedigende en bijzondere reacties’.
Een mooi gevolg van een mooi interview.
*Fokke Obbema ,’De zin van het leven’, uitgeverij Atlas Contact, 22,99 euro
Fokke Obbema overleefde zijn hartinfarct en werd na twee dagen van de beademing gehaald. Hij herinnerde zich totaal niets van de dagen ervoor.