Jan van der Borden was 31 jaar lang KNO-arts in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Nu is hij ook eigenaar van Miocrates dat voor zorgprofessionals websites bouwt, zoals voor de Nederlandse KNO-vereniging waarvan hij erelid is. Op dit moment bouwt hij neus.nu uit tot hét platform voor de neus. Zijn hobby is onder meer de historie van de Nederlandse KNO-heelkunde blootleggen.

Dag en nacht ruikt ze visgeur. Maar ook een kruidnagel in haar eten blijft ze wekenlang ruiken.

Vandaag heb ik online met een wanhopige vrouw gecommuniceerd over haar al 15 maanden durende reuk- en smaakstoornis. Door corona zijn haar reuk en smaak verstoord, waarbij ze vooral last heeft van geurvervorming. Veel dingen ruiken naar geuren die ze niet kan thuisbrengen. Daarnaast heeft zij perioden dat een visgeur dag en nacht in haar neus blijft hangen. En nog iets anders: ook na gebruik van een kruidnagel in haar eten blijft deze kenmerkende geur wekenlang in haar neus zitten en overheerst dan alles.

Haar huisarts heeft geen oplossing, waardoor ze is gaan googelen en via de website neus.nu bij mij in mijn mailbox terecht is gekomen.

“Waarom wordt een langdurige reuk- en smaakstoornis nergens geregistreerd?”, vraagt ze zich af. Ze heeft het gevoel dat niemand haar serieus neemt. Deze nare complicatie na een Covid-19-infectie verdient meer bekendheid, uitleg en onderzoek vindt ze. Het is een noodkreet die waarschijnlijk bij veel Covid-19-patiënten met deze en andere chronische coronaklachten zal bestaan. Het is slechts een topje van de ijsberg waarmee ik in contact kom.

Noodkreet

Dat we voorlopig nog niet klaar zijn met corona wordt steeds duidelijker. Deze noodkreet laat ons nu alvast weten dat na de mogelijke beheersing van de acute Covid-19-klachten de chronische Covid-19-klachten ook nog ruim beslag zullen leggen op de zorg, de zorgkosten en de arbeidsinzet. Daar langzamerhand eens over gaan nadenken, is denk ik niet onverstandig. Dat deze week een minister met kennis van zaken van de zorg nieuw elan kan brengen, wordt door velen als een welkome verandering gezien.

Een minister die weet hoe artsen denken, handelen en wat ze wel of niet kunnen. En niet een minister die op elk gebied moet worden bijgepraat en er dan net naast zit bij de uitleg aan ons allen. Overigens geen gemakkelijke taak, want om op ieder intelligentieniveau iedereen te bereiken is een uitdaging. Zo probeerde ik gisteravond onze Japanse vriendin – die goed Nederlands spreekt – de beeldspraak van Wim Sonneveld en die van Hugo de Jonge uit te leggen. Dat blijkt qua taal te snel te gaan, niet te worden begrepen of soms verkeerd te worden uitgelegd.

Coronastrategie

Door het onbekende toekomstperspectief zal het voor onze nieuwe minister van VWS eveneens moeilijk worden een juiste strategie te bepalen. Wat gaat het virus doen? Blijven boosteren? Hoe lang houden wij het vol om van lockdown naar lockdown te gaan? En wat niet onbelangrijk is: hoe reageren ons omringende landen op de Nederlandse coronastrategie? Deze pandemie als Nederland anders proberen te beteugelen dan ons omringende landen is kansloos.

Wat ook onzeker is, is de toekomst van het reuk- en smaakvermogen van de wanhopige vrouw in mijn mailcontact van vandaag. Ik legde haar uit dat recent Utrechts onderzoek (COCOS-studie ) bedoeld is voor patiënten die nu een reukstoornis hebben. Dat een reukstoornis in zeldzame gevallen ook door andere oorzaken kan worden veroorzaakt, zoals ook vóór de pandemie en dat reuksmaakstoornis.nl zeer behulpzaam kan zijn voor haar.

IJsberg

Nog even over de COCOS-studie: deze kan nog patiënten gebruiken. De resultaten zullen een beter inzicht gaan geven hoe een reukstoornis bij Covid-19 werkt en of patiënten kunnen worden behandeld door vroeg een medicijn te gaan gebruiken.

Leerzame kennis die ik bij één patiënt één op één kon delen. Haar wat warmte geven in deze koude dagen. De ijsberg een klein beetje laten smelten, geeft een warm gevoel.

Wat gaat het virus doen? Blijven boosteren? Hoe lang houden wij het vol om van lockdown naar lockdown te gaan?

* Over de columnist: Jan van der Borden was 31 jaar lang KNO-arts in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Nu is hij ook eigenaar van Miocrates dat voor zorgprofessionals websites bouwt, zoals voor de Nederlandse KNO-vereniging waarvan hij erelid is. Op dit moment bouwt hij neus.nu uit tot hét platform voor de neus. Zijn hobby is onder meer de historie van de Nederlandse KNO-heelkunde blootleggen.

Lees ook van Jan van der Borden:

Of lees: