René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals 'In de Greep van de Griep' over influenza, 'Medisch (Mis)handelen' over medische fouten, 'Rebel tegen Wil en Dank' (de biografie over prof. dr. Bob Smalhout), 'Het Haperend Hart' (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek.

Historisch! Uit met de kinderen. Voor het eerst sinds lang. Iets dat bijna aan ‘vroeger’ deed denken. Zónder mondkapjes…

Beeld: René Steenhorst

‘Gans Nederland’ viert virusvrijheid

Zaterdag 26 juni was een bijzondere dag…! Dag van de Versoepelingen, verreweg de meeste overheidsregels waren geschrapt. Bijna álles mocht en kon weer na anderhalf jaar coronacrisis in Nederland. Alles dat een zonnig tintje aan het leven geeft.

Dus zaten mijn vrouw en ik vanmorgen – met kinderen en kleinkinderen – op een terras van balkentafels- en banken aan de Oostvaardersplassen. Uniek natuurgebied in Flevoland. Met weids uitzicht op uitgestrekte watergebieden, rietkragen en werkelijk duizenden lawaaiige, overvliegende, wadende en grazende ganzen.

Historisch

Toch een ietwat onwennig tafereel, in alle vrijheid vergezichten zien, maar… historisch! Uit met de kinderen. Voor het eerst sinds lang. Iets dat bijna aan ‘vroeger’ deed denken. Zónder mondkapjes, want dat hoeft sinds vanaf vandaag (even) niet meer, en geheel of gedeeltelijk gevaccineerd. Met mede-terrasgasten op veilige afstand.

De zon scheen volop, verschool zich weliswaar af en toe achter een wolkenkasteel, en de wind waaide. Kortom, een zomerse dag zoals een Hollandse zomerdag behoort te zijn. Met een wielerploeg van een man of zeven, die op (ook) de eerste dag van de Tour de France, voor een drankje neerstreek op het Oostvaardersterras.

Een dag, wat ons betreft: zónder borrelen tot (na) middernacht in het café – want ook dat mag weer -, zonder bezoek aan een nachtclub of een festival. Hoewel dat laatste heel aantrekkelijk is.

Scorebord

Ook een dag – eindelijk – zonder coronadoden. Op het scorebord van het RIVM stond vandaag, voor het eerst sinds  7 september vorig jaar, nul sterfgevallen.

En de dag dat de 15 miljoenste prik werd gegeven, meldde corona-minister Hugo de Jonge trots – misschien wel aan onze zoon, die na afloop van de lunch in het natuurgebied meteen naar een priklocatie in het Gooi ging.

Een dag om in gedachten vast te houden, want eerlijk gezegd hou ik m’n hart vast voor het najaar, nu deskundigen al openlijk rekening houden met een aanstaande vierde coronagolf in het najaar compleet met een lockdown, ergens i oktober, mogelijk veroorzaakt door de uit India afkomstig Deltavariant.

De zon scheen volop, verschool zich weliswaar af en toe achter een wolkenkasteel, en de wind waaide. Kortom, een zomerse dag zoals een Hollandse zomerdag behoort te zijn.

Beeld: René Steenhorst