Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

Er is méér dan een coupe soleil

Nu kan ik naar de kapper en nu ga ik niet. Wekenlang heb ik geroepen, dat ik daar onmiddellijk heen zou rennen, zodra de lockdown versoepeld zou worden, maar nu het zover is, wacht ik bangelijk af tot anderen me zijn voorgegaan. En dat terwijl de kapster me zelf belde om een afspraak te maken, net  zoals de schoonheidsspecialiste en de pedicure. Alledrie meldden ze zich met de vraag of ik zin had in een behandeling. En hoewel ik die heel goed kan gebruiken, heb ik toch ‘voorlopig niet’ geantwoord. Angsthaas die ik ben. Ik wil eerst afwachten wat twee weken versoepeling betekenen voor de coronacijfers.

Daarbij houd ik, voor zover dat kan, de Duitse en Deense cijfers in het oog, waar de lockdown net wat eerder dan bij ons versoepeld werd. Als daar geen grote nieuwe uitbraken opduiken, is dat een hoopgevend teken.

Ouderen

Maar hoe dan ook, voor een oudere lijkt het me verstandig nu niet als eerste naar de kapper te gaan, dan nog maar even langer rondlopen met een kapsel à la Klazien uit Zalk. Het coronavirus is, in tegenstelling tot de rest van de wereld, namelijk dol op ouderen.

Ik mag dan ooit een enthousiast aanhangster van de Tweede Feministische Golf zijn geweest, de Tweede Coronagolf laat ik graag aan mij voorbijgaan.

Inmiddels heb ik grote behoefte aan een goede psycholoog, die de plaats van Jaap van Dissel inneemt naast Mark Rutte op diens persconferenties. We weten nu wel dat handen de hele dag door gewassen moeten worden, dat we echt anderhalve meter afstand moeten houden, dat er zomaar een tweede golf kan komen als we slordig worden en dat we best een mondkapje mogen dragen, maar daar niet al te veel heil van moeten verwachten.

Goede raad

Nu zou ik graag mensen als psychotherapeute Esther Perel of psychiater Dirk de Wachter naast Rutte zien staan, om ons goede raad te geven over het weer ontspannen omgaan met de medemens. Want ondanks alle gezamenlijke applaudisseer/musiceer/schilder/kook- en zangacties, is die toch een soort vijand geworden, namelijk iemand die jou onbewust zou kunnen besmetten.

Natuurlijk is het fijn om keurig geëpileerde wenkbrauwen, eeltloze voeten en goed geknipt en geverfd haar te hebben, maar veel belangrijker lijkt me het herwinnen van een angstvrije, soepele  omgang met de mensen om ons heen.

Daar kan geen coupe soleil tegenop.

Voor een oudere lijkt het me verstandig nu niet als eerste naar de kapper te gaan, dan nog maar even langer rondlopen met een kapsel à la Klazien uit Zalk.

Foto Pixabay/Jo Johnston