Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad

Op de deurmat lag een brief van het ministerie van Volksgezondheid, inzake het nieuwe Donorregister. Ze wilden nu eindelijk wel eens weten wat er na mijn dood moet gebeuren met mijn organen, voor zover ik die zelf niet tot de laatste draad heb versleten. Of ze mijn hart/longen/lever/nieren/hoornvlies/huid en wat er verder nog bruikbaar is, aan zieke personen mogen geven, waardoor die nog wat langer kunnen doorleven.

Overigens kan gezondheidsminister Hugo de Jonge z’n huid niet meer doneren, want die vertelde in een interview, dat hij dagelijks onder de zonnebank ligt, wat, volgens de deskundigen, een grote kans op huidkanker geeft. Maar dit terzijde.

Geklooi

Dat de overheid niet tot de meest empathische instellingen behoort, weten we inmiddels wel, dankzij het schandalige geklooi met de kinderopvang-vergoedingen, dat menig gezin in diepe wanhoop heeft gestort. Deze donorbrief is nog eens een bewijs van een volstrekt gebrek aan inlevingsvermogen van Den Haag.

Hoe is het anders te verklaren, dat je middenin in een pandemie zo’n brief aan de inwoners van je land stuurt. De tweede coronagolf teistert het land, deskundigen voorspellen dat die wel tot de lente van volgend jaar kan duren. Het vaccin, dat Nederland nu net in grote hoeveelheden heeft besteld, laat toch weer langer op zich wachten en is dan misschien vooral goed werkzaam voor jongeren en minder voor ouderen, die er nu juist zo’n behoefte aan hebben. Ook op financieel gebied is er veel ellende. Heel veel mensen zijn hun baan kwijt en talloze bedrijven staan op omvallen. Kortom: er is veel getob in ons land.

Prullenbak

En dan krijg je dus die brief, die je verplicht om eens uitgebreid stil te staan bij je dood en wat er daarna met je lichaam moet gebeuren. Natuurlijk kun je net doen of je gek bent en die brief in de prullenbak gooien. Achterop de enveloppe staat wat er dan gebeurt: in het donorregister komt dan te staan, dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Als je dat toch wat kort door de bocht vindt, moet je in de brief lezen wat niet-reageren precies betekent.

Slimme types, die ambtenaren, want dan moet je de enveloppe dus toch openscheuren en als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je net zo goed kijken wat ze allemaal willen weten.

Op een zonnige dag, wanneer het RIVM meldt dat de laatste coronapatiënt uit het ziekenhuis is ontslagen en de eerste vaccinaties zijn gegeven, maak ik die brief open. Tot die tijd ligt hij ongeopend op m’n bureau.

Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Dat de overheid niet tot de meest empathische instellingen behoort, weten we inmiddels wel, dankzij het schandalige geklooi met de kinderopvang-vergoedingen, dat menig gezin in diepe wanhoop heeft gestort.

Foto boven: S. Hermann & F. Richter/PIXABAY