COMMENTAAR
Directeur Peter van der Meer van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht snapt het…! Zó ga je om met toegewijde medewerkers. Hij handelt zoals het eigenlijk hoort, maar zoals dat helaas te vaak niet gebeurt.
Hij komt op voor al zijn zorgpersoneel, op alle locaties van zijn ziekenhuis. In de eerste helft van dit jaar hebben zij álles gedaan en zich met hart en ziel ingezet om coronapatiënten uit de regio Drechtsteden zo goed mogelijk te behandelen, te verplegen en te verzorgen. ,,Dat was oneindig zwaar”, schetst Peter van der Meer. Hij voelt zich nauw betrokken bij zijn team.
Mede daarom heeft Van der Meer voor ál zijn werknemers de al maanden in het vooruitzicht gestelde zorgbonus van 1.000 euro aangevraagd. Dwars tegen ‘de richtlijn’ in van het ministerie van Volksgezondheid. Dat er dus niets van snapt. Dat het doelbewust niet wíl begrijpen.
Klein
Net als aansturend minister, Hugo de Jonge, en nieuwkomer Tamara van Ark die in haar eerste publieke optreden als minister, op 19 augustus, samen met collega-Hugo per brief (namens het kabinet) aan de Tweede Kamer liet weten dat er geen financiële ruimte is voor een structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel. Afgezien van de miljarden euro’s bevattende ‘steunpakketten ‘aan het bedrijfsleven, wordt er nu beknibbeld op de categorieën zorgmedewerkers die aanvankelijk in aanmerking zouden komen voor die duizend euro.
Dat is klein, uiterst kortetermijn-denken, zeker gezien de actuele corona-situatie.
Want op dit moment wordt immers alweer van alle zorgmedewerkers in het hele land een nieuwe krachtsinspanning gevraagd voor de tweede coronagolf. Die hausse komt veel vroeger dan verwacht. Emotioneel zal ook deze golf weer sporen nalaten, zal het soms een nieuwe optelsom van verdriet en ellende blijken, die sommige medewerkers niet langer aankunnen. Omdat de druk en de stress te groot worden.
Zojuist meldde professor Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) op zijn Linkedin-account, dat het ,,helaas niet gelukt is om meer (IC)-verpleegkundigen terug te halen naar de ziekenhuizen (wel zijn we gestart met extra opleiden).” Het is veelzeggend.
Extreme prestatie
Vergeet bovendien niet dat tot nu toe totaal elf zorgmedewerkers, allen in de leeftijd van 45 tot en met 69 jaar, aan COVID-19 zijn overleden. Door contact met patiënten of bezoekers. Door onvoldoende beschermingsmaatregelen. Soms ook door (eigen) onvoorzichtigheid binnen en buiten het ziekenhuis. Daarbij kwamen 529 zorgmedewerkers (volgens gegevens tot begin juni) zelf in een ziekenhuis terecht met een ernstige coronabesmetting, die soms tot de coronaziekte Covid-19 leidde.
,,Iederéén heeft een extreme prestatie geleverd”, zei ziekenhuisdirecteur Peter Van der Meer dezer dagen tegen het actualiteitenprogramma EenVandaag en persbureau ANP. Hij heeft volkomen gelijk. Iedereen…: de verzorgende, de verpleegkundige, de röntgenlaborant, operatie-assistenten, de fysiotherapeut, ook de schoonmaakdienst.
Maar, juist vorige week, op een uitermate pijnlijk moment, kwam het ministerie van VWS met een lijst met zorgberoepen naar buiten die niet in aanmerking zouden komen voor de zorgbonus. ,,Ik dacht: niet te geloven… wie verzint zo’n lijst met uitgezonderden?”, zegt Peter van der Meer, in een reactie op de eerste confrontatie met de lijst. ,,Op de lijst staan beroepen die wel degelijk volop hebben meegeknokt tegen corona.”
Verbonden
,,We hebben met z’n allen in die maanden een teamprestatie geleverd, niemand uitgezonderd. Het was een zware, maar saamhorige periode en juist dat verbonden gevoel mogen we niet kwijtraken.” En zo is het!
Tegenover de grootse gebaren aan Schiphol van 3,4 miljard, staat een kruideniersmentaliteit voor een op dit moment voor de samenleving véél belangrijkere sector als de openbare gezondheidszorg. Verpleegkundigen moeten het dus blijkbaar doen met een vervaagd applaus en lovende woorden die inmiddels aardig afgestompt zijn…
Ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer: We hebben in die maanden een teamprestatie geleverd, niemand uitgezonderd. Het was een zware, maar saamhorige periode en juist dat verbonden gevoel mogen we niet kwijtraken.
Zorgmedewerkers in coronatijd, ze werden eerder dit jaar nog ‘onze helden’ en ‘engelen’ genoemd. Wat is daarvan overgebleven? Foto: PIXABAY