Een veeg teken kort voor Kerst

6.549, 6.784, 7.109, 6.156, 6.572, 8.762, 8.879, 9.182… infecties’ – Eén week ‘positieve’ corona-besmettingen in beeld, van zaterdag 5 december tot en met gisteren, zaterdag 12 december. Dagcijfers. En vandaag, zondag de dertiende, bijna tienduizend nieuwe corona-positieven erbij: 9.924…!

Het was al een aantal weken flink mis met de dagelijkse coronabesmettingen in Nederland. Terwijl cijferaars erop rekenden dat alle door het kabinet en de veiligheidsregio’s uitgevaardigde coronamaatregelen zouden leiden tot hooguit 3.000 corona-infecties per dag, is op dit moment zelfs sprake van het driedubbele. Boven de negenduizend vastgestelde SARS-CoV2-infecties. Het hoogste dagcijfer in anderhalve maand.

Interventies

En het zal niemand verbazen als dit getal maandag of dinsdag op meer dan tienduizend per dag gaat uitkomen. En waar houdt het op? Wat is straks, over pakweg een week, ‘normaal’: 12.000, 15.000? Een opgaande lijn, die afgelopen donderdag 10 december met 8.762 gesignaleerde infecties ineens een enorme impuls kreeg… Dik 2100 erbij, vergeleken met een dag eerder.

Waar komt toch die plotselinge stijging vandaan? Het RIVM, dat het eerder nog hield op het Black Friday-weekeinde, Sinterklaas- en Kerstaankopen, weet het op dit moment ook niet meer, en zoekt het uit. Als het instituut er achter komt zouden wellicht gerichte interventies mogelijk zijn.

Is het ‘t gevolg van de groei van het aantal coronatests? Wordt de dagelijkse toevloed veroorzaakt door schoolgaande jongeren? Werken we toch te weinig thuis? Of houden we ons simpelweg onvoldoende aan de regels – ook vandaag was het immers weer te druk in verschillende stadscentra, zoals in Den Haag.

Volledige lockdown

Vandaag, zondag, komt het kabinet in spoedzitting bijeen in het Catshuis om nieuwe aanvullende maatregelen te bespreken waarbij élke noodzakelijke beperking van het openbare leven ter tafel kan komen. Ook een volledige lockdown van het land…

  • (Volgens wetenschappers is dit, hoe pijnlijk ook, de enige mogelijkheid om de epidemie in de kiem te smoren. Vanaf komende woensdag gaat heel Duitsland in een strenge lockdown, omdat de cijfers ook daar afgelopen week ernstig opliepen. De bondsregering en de Duitse deelstaten hebben vandaag besloten dat het land op slot gaat, tot 10 januari. Ook niet langer ondenkbaar  in Nederland…).

Of dat er nu van komt wordt aanstaande dinsdag duidelijk als – een week vroeger dan gepland – premier Rutte en nu fulltime coronaminister Hugo de Jonge opnieuw met mededelingen komen over de stand van de epidemie tijdens een persconferentie van het kabinet.

Zo kort voor Kerstmis is dat een buitengewoon veeg teken…

En over de Kerstdagen gesproken: laten we sámen uit alle macht proberen die afgrijselijk hoge coronacijfers naar omlaag te drukken. De gedragsregels kent iedereen. Een verdere groei van de epidemie betekent heel concreet een werkelijk onhoudbare toestand in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Er is een grens aan wat de zorg aankan, en die ultieme lijn komt nu met grote snelheid in zicht. En denk vooral niet dat dit overdreven is…

Nu al, met onderuitgaande artsen en verpleegkundigen, die zelf ziek worden of de werkdruk niet langer aankunnen, wordt het verplegen, verzorgen en daarmee redden van patiëntenlevens een steeds hachelijker opdracht. Je zult als patiënt maar in de handen van een uitgeputte arts of verpleegkundige terecht komen.

Er is een grens aan wat de zorg in Nederland aankan, en die ultieme lijn komt nu met grote snelheid in zicht. Denk vooral niet dat dit overdreven is…

Foto boven: Marion Brun/PIXABAY