Drones… Ze strelen het oog, vernietigen het niet. Ze veroorzaken geen gehoorbeschadigingen, rukken geen vingers af, verbranden geen huid.

Alternatief voor vuurwerk

COMMENTAAR

Rotterdam heeft op Oudejaarsavond laten zien hoe het óók kan, hoe het alternatief voor vuurwerk er uitziet.

En… Het was werkelijk adembenemend, spectaculair, minder (lucht)vervuilend – en misschien nog wel het belangrijkste: geen verbrandings- en ontploffingsletsel veroorzakend.

Vele tientallen drones vlogen door de lucht boven de Maas, centraal bestuurd vanaf de grond, samen de meest verrassende beelden vormend. Elke drone in het avondzwart van Rotterdam was zichtbaar als een helder lichtpuntje. De patronen die zij samen vormden bleken oneindig. Van herkenbare vormen tot cijfers, die aftelden en uiteindelijk 2021 werden.

Ze streelden het oog, vernietigden het niet. Ze veroorzaakten geen gehoorbeschadigingen, rukten geen vingers af, verbrandden geen huid. En ze belastten dus ook het ziekenhuispersoneel niet…

Avontuurlijk

Zo’n droneshow moet er voortaan elk jaar zijn, wat mij betreft… Eerst lijkt het een beetje een invasie van ufo’s, maar dat maakt het juist spannend en avontuurlijk. Het is onmetelijk in zijn mogelijkheden, een feestelijk schouwspel om het begin van een nieuw jaar te vieren.

Ruim een jaar geleden zag ik de drones aan het werk boven het IJ achter het Centraal Station in Amsterdam. Toen al was ik onder de indruk, zoiets had ik nog nooit gezien.Ik bleek niet de enige.  En nu dan, met de Rotterdamse Erasmusbrug (‘De Zwaan’) op de achtergrond, met imponerende muziek van het Rotterdams Filharmonisch Orkest en een solerende trompettist, was het opnieuw fabelachtig.

Urban sprookje

Vanwege de aanhoudende coronacrisis, en het gevaar van het overspringen van virusstammen in grote menigten, was besloten dit project van de Rotterdam Festivals en de gemeente, samen met Mothership en Drone Light Labs en ondersteuning van het kunstenaarsduo DRIFT, een dag van tevoren op te nemen en uit te zenden via TV Rijnmond en op de website rijnmond.nl . Met een bijzonder filmpje, een ‘urban sprookje’, naar het aftelmoment. Ik lees in Vandaag&Morgen dat de droneshow in de laatste weken van 2020 op meerdere avonden in het geheim in Rotterdam is uitgevoerd en opgenomen. Dat heeft geleid tot een korte film, waarin de ‘lichtpuntjes’ (de drones) in de stad tot leven worden gewekt. Echt heel mooi, en eigentijds.

Volgend jaar zal het hopelijk allemaal live kunnen, en zullen – als het virus eenmaal onder controle is – mogelijk duizenden mensen het ter plekke kunnen zien. In Amsterdam, Rotterdam, boven het IJsselmeer, rond de Domtoren in Utrecht – of waar dan ook in Nederland. Zonder

Vuurwerkmunitie

Het is zoveel beter dan al die types, ook in mijn woonplaats, die het tóch weer niet konden laten om met hun vuurwerkbommen een hels kabaal, trillende ramen, huilende kinderen, wegkruipende dieren en een enorme rotzooi te veroorzaken. Types, die prat gaan op hun tegendraadse gedrag. Dat er vrij weinig letsels in de toch al zo zwaar door corona overbelaste ziekenhuizen moesten worden behandeld, was vooral te danken aan al die mensen die het vuurwerkverbod van het kabinet wèl respecteerden.

Kabinet, maak het vuurwerkverbod permanent. Dít is het moment  om af te rekenen met nodeloos letsel, te vermijden zorgkosten en jaarlijkse immense materiële schade. Pak door…!

  • Ik wens u allen een goed en virusveilig 2021

Foto boven: RotterdamFestivals.nlFilmpje: YouTube/gemeente Rotterdam/TVRijnmond