Even voorstellen: Sportarts Jos Benders is de grondlegger van de rijdende sportgeneeskunde in Nederland en België. In 1980 startte hij zijn begeleidingsactiviteiten, toen nog solo en aanvankelijk alleen in het wielrennen. Later, toen hij eenmaal een grotere structuur had opgebouwd, in 17 takken van sport. Hij is oprichter en directeur van Stichting Star of Life, en combineert dat met schrijven over zijn specialistische vakgebied.

Sportarts Jos Benders

Een onrustig makende kettingbrief

Het bericht is de afgelopen dagen als digitale kettingbrief in duizenden mobiele telefoons terecht gekomen en ook in tienduizenden mailboxen. Het bereikte velen, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Duits.

Er stond in: ‘Ik krijg dit bericht doorgestuurd via een neuroloog. Belangrijk: als je je niet lekker voelt alleen paracetamol gebruiken, geen NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers). Deze middelen verhogen ACE2-receptoren waardoor het Corona-virus makkelijker je cellen binnendringt. Het lijkt erop dat deze ontstekingsremmers gebruikt zijn door jongeren die uiteindelijk verslechterden en op de IC beland zijn…”

Opmerkelijk

Je schrikt er toch even van, en velen stuurden het bericht door naar familie, vrienden en collega’s. En die weer naar hún bekenden. Geen makkelijk verhaal eigenlijk, maar wel opmerkelijke informatie. Die is gebaseerd op de publicatie in het gezaghebbende medische vaktijdschrift The Lancet van vandaag precies een week geleden.

Ook ik heb het gelezen, nieuwsgierig geworden door de kettingbrief, ook al bevatte die enkele spelfouten in de medicijnnamen, hetgeen iets zegt over de herkomst. Ik leg uit graag uit wát ik gelezen heb, en ook zeg ik er meteen bij dat ik zojuist hoorde – in de technische ‘Corona-briefing’ in de Tweede Kamer, uit de mond van Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care -, dat veel artsen/deskundigen hun twijfels hebben over het kwaliteitsgehalte van deze publicatie in The Lancet. Daar is het laatste woord dus nog niet over gesproken…

Vriendschap

Zoals ik het verhaal in The Lancet heb begrepen: het spoor van dit Coronavirus leidt naar de longen, waar de microbe een toegang zoekt om in ons binnenste binnen te dringen. Daar krijgt het ziekteproces z’n volle beslag en staat het virus op winst met een gastheer die ziek wordt, inclusief koorts en alle narigheid die we intussen van de overlevering kennen.

Als toegangspoort tot ons allerdiepste binnenste verkiest het virus expliciet longweefsel waar zich aan de oppervlakte van de longblaasjes een enzym bevindt met de naam ACE2. Daar sluit het virus, cynisch gesteld, ‘vriendschap’ mee. Op basis van dierexperimenten is er nu een hypothese, een theorie, een veronderstelling: hoe meer ACE2, hoe meer kans op virale oorlogsvoering. Bij hogere ACE2-concentraties zou het virus tot meer longontsteking en ernstige ademhalingsproblemen bij Corona-patiënten leiden.

In een brief in The Lancet maken onderzoekers gewag van veelgebruikte medicijnen die voor een ‘opregulering’ zorgen van dat door virussen geliefde enzym ACE2, waaronder  medicijnen voor diabetes en hoge bloeddruk. De wetenschappers beweren daarnaast dat een veel gebruikte pijnstiller eveneens een verhoging kan geven van ACE2.

Onbewezen

Met opzet geef ik de namen van de medicijnen hier niet weer. Hiervoor zijn twee redenen aan te voeren: de publicatie is niet meer dan een nog onbewezen hypothese. De wetenschappelijke basis van het verhaal wordt door vele deskundigen betwijfeld.

Ondanks dat ging in de voorbije dagen het artikel ‘viral’ via tal van sociale media, hetgeen links en rechts voor de nodige ongerustheid en zelfs opschudding zorgde. En die extra onrust kunnen we in deze tijden van coronaspanning er eigenlijk niet bij hebben. Het is allemaal al onzeker genoeg.

Bron, The Lancet: Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increase for COVID-10 infection? The Lancet, Lei Fang ea

De wetenschappelijke basis van het verhaal in The Lancet wordt door vele deskundigen betwijfeld.