Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften… en opnieuw Trouw.

RIVM-directeur Jaap van Dissel lijkt mij een man, die niet snel een eenmaal ingenomen standpunt verlaat.

Kunnen we de almaar voortdurende discussie over nut en noodzaak van het mondkapje niet voorgoed oplossen door alle volwassen Nederlanders een medisch mondkapje te geven? Niet langer zelf in elkaar geknutselde kapjes gebruiken, waarvan de werking inderdaad discutabel is, maar professionele exemplaren. Tussen medisch en medisch bestaan nog wel degelijk verschillen, met de ene soort mag je als chirurg een operatie verrichten, de andere, veel verfijndere soort, is bedoeld voor de behandeling van zwaar besmettelijke patiënten.

Als de minst geavanceerde, maar wel medisch goedgekeurde soort, de chirurgische mondkapjes, nu eens voor het gewone volk ter beschikking zou komen, zou dat de welles-nietes-discussie dan niet oplossen?

China

Overdreven? Veel te duur? Dat laatste valt ontzettend mee. Ik heb er een medisch deskundige vriend over gesproken, die deze kapjes in zijn werk draagt. Hij krijgt ze van collega’s uit China, waar ze massaal geproduceerd worden. Aan het begin van de lockdown in Nederland kreeg hij een aantal dozen opgestuurd, waardoor hij 1000 kapjes ter beschikking kon stellen aan het AMC, waar men op dat moment met een tekort te maken had. Volgens hem hoeven die kapjes niet meer dan een fractie van één euro per stuk te kosten. Dat is andere koek dan de negen euro, die een mevrouw, die bij De Tuinen voor mij aan de kassa stond, voor één bamboe-mondkapje moest betalen.

Hopelijk kan RIVM-directeur Jaap van Dissel hier ook mee leven. Ik ken hem niet, maar hij lijkt mij een man, die niet snel een eenmaal ingenomen standpunt verlaat. Qua mondkapjes lijkt hij zich vastgebeten te hebben in de visie: zolang er geen overtuigend bewijs is van de werking van mondkapjes, ben ik tegen.

Parachute

Inderdaad, het zal moeilijk zijn een goed (gerandomiseerd gecontroleerd) onderzoek te doen naar de vraag of mondkapjes een bevolking bescherming bieden tegen het virus. Wat betreft chirurgische mondkapjes stelt echter niemand de vraag of het nu echt nodig is die in de operatiekamer te dragen. Ze zijn er gewoon voorgeschreven. Punt. Uit. Soms is het nu eenmaal niet mogelijk om sluitend bewijs te krijgen.

Mijn medische vriend, van wie ik regelmatig kapjes krijg, zegt het zo: is er ooit goed gecontroleerd onderzoek gedaan naar de werking van de parachute? Hebben we ooit groepen mensen zonder en mét parachute uit een vliegtuig laten springen, om te bewijzen dat die werkt? In dit  geval nemen we voetstoots aan dat de parachute de voorkeur verdient, wil je levend aan de grond komen.

Soms is gezond verstand méér dan genoeg.

Foto: PIXABAY

Hebben we ooit groepen mensen zonder en mét parachute uit een vliegtuig laten springen, om te bewijzen dat die werkt?