Een Koninklijke knieval… Maar bovenal: een wel heel stijlvolle boetedoening. Nooit eerder in de geschiedenis bood een Nederlandse vorst zó publiekelijk zijn verontschuldiging aan voor een gemaakte inschattingsfout. Koning Willem-Alexander heeft dat nu wèl gedaan.

Dat siert hem zeer en is ook staatsrechtelijk heel bijzonder.

Strandstoelen

En het toont bovendien dat niets menselijks hem vreemd is. Hij en zijn vrouw Máxima zijn weliswaar teleurgesteld, vanzelfsprekend, maar hebben oprecht spijt van het klaarblijkelijk vrij plotselinge besluit van vorige week om er, met hun drie dochters, even een paar dagen tussenuit te glippen. Om naar hun vakantiehuis in Griekenland te gaan. Een villa in de Zuid-Griekse plaats Kranidi, juist in de gele corona-zone. Even niets hoeven, even geen plichtplegingen, even niet al die bedrijven openen, op bezoek zijn in buurtcentra waar iedereen zich anders gedraagt dan gewoonlijk. Even lekker bij elkaar zijn, rondhangen in hun strandstoelen en schommelbanken en rondlummelen in de tuin.

Ik had wel te doen met het Koninklijk Paar toen ik hen allebei, de handen rustend in hun schoot, toch wat onwennig op een bankje thuis op Huis ten Bosch zag verklaren dat het hen pijn had gedaan dat zij Ons vertrouwen hadden geschonden. Natuurlijk… het was allemaal niet zo handig, maar vertrouwen geschonden? Nee, daar is, wat mij betreft, oneindig veel meer voor nodig.

Vakantiemisstap

Zelfs de Republikein Ronald van Raak van de SP, die samen met D66 vindt dat de Koning net ‘zoveel’ (netto 170.000 euro) moet verdienen als premier Rutte, moest toegeven dat Willem-Alexander er goed aan had gedaan zijn excuses aan te bieden voor de vakantiemisstap.

En ik dacht ook: ik moet de eerste President nog zien die zó ruiterlijk zal toegeven dat hij een stommiteit heeft begaan. Zien wij dit Donald Trump doen? Een knieval maken…? De Amerikaanse president die elke dag opmerkingen maakt die absoluut niet door de beugel kunnen. Die mensen tegen elkaar opzet. Die zelfs zijn belangrijkste medisch adviseur, immunoloog dr. Anthony Fauci, verrot scheldt. Met opmerkingen als: ‘Mensen zijn het beu om naar Fauci en al die andere idioten te luisteren, maar ik kan ze niet ontslaan’. Fauci, die eerder dit jaar voorspelde – en gelijk kreeg – dat er mogelijk 200.000 Amerikaanse burgers zouden overlijden aan het coronavirus, had nu gezegd rekening te houden met minstens het dubbele aantal sterfgevallen… Daarop noemde Trump hem een ’total disaster’, een absolute ramp.

Risico’s

Maar, in alle eerlijkheid: duizenden Nederlanders vlogen in de afgelopen maanden naar verre buitenlanden. Terwijl ook daar corona heerste en zij daarmee risico’s liepen – voor zichzelf en anderen. Een deel van de opleving van het virus in Nederland is daarvan het gevolg. Hebben zij spijt betoond? Net als Willem-Alexander en Máxima? Een knieval gemaakt dat ze het wellicht beter niet hadden kunnen doen? Volgens mij niet…

Persoonlijke boodschap van het Koninklijk Paar

Met spijt in het hart richt ik mij tot U.

Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.

Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.

Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met U en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.

Wij blijven ons samen met U inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.

Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.

We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.

Bron video: RVD