Even voorstellen: Toosje Valkenburg (1967) is huisarts in De Bilt en hospice-arts/medisch directeur van het academisch hospice Demeter. Bovendien is zij actief in de huisartsen-actiegroep Het Roer Moet Om, die zich inzet om de inhoud van de zorg weer leidend te laten zijn.

De zomer van ‘86

De eindeloze zomer van 1986, de enige zomer waar ik met een glimlachende weemoed op terug kijk. Eindexamen gedaan, geslaagd en de wereld aan m’n voeten. De ontlading van het examen met z’n allen, het examenfeest in het Deurnense Walhalla, groots en meeslepend werden alle behaalde examens gevierd.

Ik ga studeren in Utrecht en vol spanning meng ik me met mijn mentorgroepje in de Utrechtse A-dagen.  Uitgeloot, maar ga beginnen aan biologie. De eerste thuis die gaat studeren dus alles was nieuw, zoals voor zoveel anderen ook.

Vlaggen

Nu ik nog steeds in de buurt van Utrecht woon word ik één periode per jaar telkens weer nostalgisch. Als de vlaggen uithangen en als in augustus de nieuwe studenten zich nog wat onwennig groepsgewijs door de stad bewegen. En met mij vast veel meer ‘boomers’ . Want inmiddels verdienen we met recht deze bijnaam, of je nu terugkijkt op de zomer van ’66, ’76 of ’86. Die eindeloze verwachtingsvolle zomer van een zeventienjarige, de start van een eerste baan of vervolgopleiding, de vakantieliefdes en roep om zelfstandigheid.

Ik zie weinig begrip voor mijn kinderen, geboren tussen 2000 en 2005.  Zoals de rector van de oudste zei: ‘Deze generatie laat een ongelooflijke flexibiliteit zien terwijl ze voortdurend ook iets kostbaars wordt ontnomen’.

Charmanter

En natuurlijk kan dat makkelijk gebagatelliseerd worden, alsof het er niet toe doet. Maar hoeveel charmanter was het geweest als de minister-president geflankeerd door jongerenorganisaties en in samenspraak met hen een persconferentie had gegeven. Als de mogelijkheden publiekelijk waren besproken hoe eventueel wèl een introductie kan plaatsvinden – denk aan vakantieparken in september, quarantaine en sportactiviteiten combineren of andere out-of-the-box ideeën.

Want nee, dit kan je later niet overdoen. Wij boomers kunnen inmiddels echt wel een zomer missen, maar zij? Nee, zij niet.

‘Deze generatie laat een ongelooflijke flexibiliteit zien, terwijl ze voortdurend ook iets kostbaars wordt ontnomen’.

Academiegebouw Universiteit Utrecht