Een beetje onhandig…’, geldt nu voor allebei. Voor Willem-Alexander, maar ook voor Máxima.

COMMENTAAR

En wéér gaat het mis tijdens de vakantie van de Koning en de Koningin. Voor de tweede keer nog wel tijdens deze coronacrisis, die het land inmiddels in een mineurstemming gedompeld heeft.

Eerst, eind augustus, een te close vakantiekiekje met een gezellige restauranteigenaar op het Griekse eiland Milos; nu opnieuw een korte vakantietrip naar hun Griekse vakantiehuis in een gele corona-zone. Op voorhand had dit uitstapje al weggestreept moeten zijn uit de Koninklijke agenda. Premier Mark Rutte, die er kennelijk van wist, had het hen met klem moeten ontraden.

IJzerenheinig

‘Een beetje onhandig…’, geldt nu voor allebei. Voor Willem-Alexander, maar ook voor Máxima. Dit hadden ze kúnnen weten, ze hadden het kunnen zien aankomen, de kritiek. Buitengewoon naïef om onder de huidige omstandigheden met 8.000 corona-infecties per dag, ruim 1.500 coronapatiënten in de ziekenhuizen (waarvan 340 coronapatiënten op de intensive care-afdelingen) toch ijzerenheinig ‘Griekenland’ door te zetten. Juist nu. Nu opnieuw iedereen in dit land afgelopen dagen nog eens bij herhaling op het hart is gedrukt om toch vooral thuis te blijven en niet teveel ’te bewegen’. Met als doel: het coronavirus nu voor eens en voor altijd terug te dringen.

Ze zijn inmiddels terug, het Koninklijk Stel met hun drie dochters – teleurgesteld, gefrustreerd, en misschien wel een beetje boos. De boodschap is geland, net als zij. Zaterdagavond. Met een lijnvlucht van de KLM.

Heftig

,,We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. Die zijn heftig en die raken ons”, gaf de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond namens Koning en Koningin door in een buitengewoon communiqué. ,,We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”

Precies, de richtlijnen volgen: ‘Blijf zoveel mogelijk thuis, reis zo min mogelijk’. Die laatste boodschap uit het RVD-communiqué zal door velen schouderophalend worden aangehoord.

Waas

Van Ferdinand Grapperhaus en zijn kersverse bruid Liesbeth Wytzes kon ik het me nog wel enigszins voorstellen. Hun ‘overtreding’ van de coronaregels, met bruiloftsgasten die natuurlijk ook zelf hun corona-verantwoordelijkheid hadden moeten nemen door de bruid en bruidegom van zich af te houden.

Maar ja, hoe gaan die dingen? Een huwelijksdag, één van de bijzondere hoogtepunten in je leven, gaat als in een flits voorbij. Ik herinner me mijn eigen huwelijksfeest van jaren geleden nog: weliswaar beleefde ik alles welbewust, maar pas later drong pas goed tot me door wat er op die dag allemaal was gebeurd. Alsof er een gelukzalig vernis overheen lag. Zo moet het Ferdinand en zijn geliefde ook zijn vergaan…

Maar alweer: Grapperhaus, minister van Justitie én (corona)Veiligheid, een autoriteit, een gezagdrager, een wettenmaker, had béter moeten weten op die mooie dag in Bloemendaal, eind augustus. De waas van het moment brak hem echter op. Maar ook hij blijkt gewoon een mens met fouten en onvolkomenheden. Net als Willem-Lex en Max.

Hoogwaardigheidsbekleder… het blijft een moeilijk vak. Je hebt nu eenmaal een cruciale voorbeeldfunctie, terwijl je het liefst ‘gewoon’ wilt zijn. Net als iedereen. Maar dat ben je niet. Op elke slak wordt zout gelegd, zeker in een land als Nederland.