De verzorgers van Nederland

COMMENTAAR – De KLM is een van de pijlers van de Nederlandse economie. De verpleegkundigen van Nederland zijn het fundament onder de gezondheid van 17 miljoen Nederlanders.

Tamelijk moeiteloos trekt het kabinet zijn portemonnee als het gaat om het financieel overeind houden van de luchtvloot van ons land. Er rolt dan ook een miljardenbedrag aan steun uit: 3,4 miljard euro. Dit nadat de regering in april van dit jaar al een steunpakket had toegezegd dat ergens tussen twee en vier miljard euro zou uitkomen. Het zit er dus uiteindelijk een beetje tussenin.

Vleugellam

Vandaag hebben de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dit steunpakket aan de KLM – ‘nodig omdat het coronavirus de luchtvaartsector financieel ernstig heeft getroffen – toegelicht. Zonder dit bedrag, zo hebben de twee bewindslieden ons te verstaan gegeven, zou onze nu al vleugellamme blauwe vogel onherroepelijk ter aarde storten. Het bedrijf had overigens wel geld genoeg in kas om de Canadese Air France-KLM-topman Ben Smith naast zijn vaste salaris van negen ton over 2019 een bonus van 768.456 euro toe te kennen. De vleesgeworden grijns van Ben Smith is inmiddels tot ál zijn huidcellen doorgedrongen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Nederland (met 14 procent van de aandelen in deze luchtvaartcombinatie) in mei van dit jaar tégen de bonus van de topman stemde. ,,Dit is niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen om de coronacrisis te overleven”, sprak minister Wopke toen terecht.

Coronabonus

De tienduizenden verpleegkundigen van ons land daarentegen krijgen nu een eenmalige belastingvrije beloning van het kabinet van 1.000 euro. Dit, omdat zij zich met hart en ziel hebben ingezet om duizenden Nederlandse coronapatiënten het leven te redden, opdat zij weer te midden van hun gezinnen en families zouden kunnen terugkeren. Dat lukte helaas niet bij 6.100 onfortuinlijke coronapatiënten, zij stierven, maar hun verzorging was er niet minder om.

Naast het Nationaal Applaus van enkele maanden geleden is duizend euro inderdaad een prachtig bedankje.

Lang is daar over gesproken, maar ondanks deze nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer leken er beren op de weg en was het lang niet zeker dat dit ‘steunpresentje’ voor het zorgpersoneel er ook zou komen. Maar de Coronabonus komt er en is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, ambulancepersoneel en ondersteunend personeel, zoals schoonmakers, in alle sectoren van de zorg. Ook verzorgenden in de jeugd- en gehandicaptenzorg profiteren mee. Een mooi gebaar dat de schatkist naar verwachting 800 miljoen euro kost.

Maar een structurele salarisverhoging voor het zorgpersoneel zit er vooralsnog niet in. En dát zou de mooiste blijk van waardering zijn geweest voor de al jaren ernstig onderbetaalde verzorgers van Nederland.

Met hart en ziel heeft het zorgpersoneel zich ingezet om duizenden Nederlandse coronapatiënten het leven te redden, opdat zij weer te midden van hun gezinnen en families zouden kunnen terugkeren.